Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Dobbelsteen, Arnoldus Petrus van den

Arnoldus Petrus van den Dobbelsteen
24-10-1944 Nieuwe Tilburgse Courant.jpg
Volledige namen Arnoldus Petrus van den Dobbelsteen
Geboortedatum 15-08-1896
Geboorteplaats Tilburg
Adres Nazarethstraat 45
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Huberdina Maria Kwinten
Beroep Adjunct-commies bij de posterijen
Overlijdensdatum 21-10-1944
Plaats van overlijden Hilvarenbeek
Bijzonderheden Bij een vliegtuigbeschieting in Hilvarenbeek om het leven gekomen.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Dobbelsteen, Arnoldus Petrus van den (geb. 15-08-1896 in Tilburg, gest. 21-10-1944 in Hilvarenbeek). Zoon van Theodorus Jacobus van den Dobbelsteen (1862 – 1930) en Maria Anna van Oorschot (1864 – 1943). Getrouwd met Huberdina Maria Kwinten (1898 – 1959). Dobbelsteen kwam om het leven bij een vliegtuigbeschieting in Hilvarenbeek.

Achtergrond

Arnoldus Petrus van den Dobbelsteen wordt op 15-08-1896 geboren in het gezin van Theodorus Jacobus van den Dobbelsteen en Maria Anna van Oorschot. Hij is het zesde kind in een gezin met 9 kinderen. Twee daarvan, twee zusjes, overlijden als baby. Zijn vader is metselaar. Van den Dobbelsteen groeit op aan de Bisschop Zwijsenstraat en de Van Gilsstraat. Op 01-05-1923 trouwt hij met Huberdina Maria Kwinten. Zij gaan in de Waterhoefstraat wonen, op nummer 7. Dobbelsteen verdient de kost als ‘brievenbesteller’. In 1925 vertrekt het echtpaar naar Rotterdam. Daar wordt ook hun zoontje Theodorus (Theo) Jacobus geboren op 12-07-1926. In 1929 vertrekt het gezin naar Eindhoven, waar Dobbelsteen gaat werken ‘als assistent bij de posterijen’. In 1930 bevalt Huberdina van een tweede kindje, maar dit komt helaas levenloos ter wereld. In 1936 verhuist het gezin weer terug naar Tilburg en gaat wonen in de Nazarethstraat. Dobbelsteen werkt dan inmiddels als ‘adjunct commies bij de PTT’.

Vliegtuigbeschieting Hilvarenbeek

Op 4 oktober 1944 werd Hilvarenbeek bevrijd, maar dat betekende niet dat het de bewoners al veilig waren. Er waren nog Duitse stellingen aanwezig ten noorden en ten westen van Hilvarenbeek en er waren nog wekenlang artilleriebeschietingen.

Op 21 oktober 1944 gaat Dobbelsteen hout sprokkelen richting Hilvarenbeek, hetgeen blijkt uit een brief van pater Cyprianus van het Trappistenklooster aan de weduwe van Jan Spijkers. Tijdens beschietingen wordt hij door een granaatscherf in de keel getroffen en hij overlijdt om 15.30 u aan zijn verwondingen, na toediening van het Heilig Oliesel.

Fragment uit brief frater Cyprianus.JPG

De uitvaart vindt plaats op 25 oktober in de parochiekerk van St. Anna, aan de Capucijnenstraat. Dobbelsteen wordt begraven op Korvel. Het graf is inmiddels geruimd.

Bronnen en Literatuur