Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Dijkstra, Gerardus

Gerard Dijkstra
Afbeelding gewenst
Volledige namen Gerardus Dijkstra
Geboortedatum 03-03-1917
Geboorteplaats Leeuwarderadeel
Woonplaats Sas van Gent
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Dory (achternaam onbekend)
Overlijdensdatum 25-10-1944
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Gesneuveld bij de bevrijdingsgevechten van Tilburg.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Dijkstra, Gerardus (geb. 03-03-1917 Leeuwarderadeel, gest. 25-10-1944 Tilburg), korporaal bij de marechaussee. Zoon van Jan Dijkstra (1893- ) en Janke van der Beek (1891- ). Getrouwd in de oorlogsjaren met een Engelse. Uit dit huwelijk werd een zoon geboren. Hij sneuvelde op 25-10-1944 bij gevechtshandelingen in Tilburg.

Achtergrond

Gerard Dijkstra werd op 3 maart 1917 geboren in het Friese Cornjum (Leeuwarderadeel) als tweede kind van Jan Dijkstra, arbeider, en zijn echtgenote Janke van der Beek. Gerard had nog een oudere Broer, Dirk. Later – in 1920- volgde er nog een zusje, Dirkje. Eind 1917 vertrekt het gezin Dijkstra naar het Noord-Brabantse Zevenbergen. In 1918 overlijdt Gerards broer, Dirk, in Etten-Leur. In 1919 vertrekt de familie naar Harderwijk om vervolgens in 1920 in Middelburg terecht te komen. Vader Jan wordt in verschillende inschrijvingen in het bevolkingsregister ‘arbeider’ genoemd. In de huwelijksakte van zijn dochter Dirkje in 1942 staat hij genoemd als ‘agent van politie’.

Gerard Dijkstra begon zijn carrière als militair in Bergen op Zoom. Vervolgens volgde hij een opleiding tot marechaussee in Apeldoorn, daarna kwam hij terecht bij de marechaussee in Sas van Gent.[1] Toen de oorlog uitbrak wist een groep marechaussees naar Engeland te ontkomen, waaronder Dijkstra.

In dienst van de Prinses Irene Brigade

De Prinses Irene Brigade werd officieel opgericht op 11 januari 1941 in het Engelse Congleton. Koningin Wilhelmina verleende de Brigade bij Koninklijk Besluit van 26 augustus 1941 de erenaam ‘Prinses Irene’. De Brigade bestond uit Nederlandse troepen van de landmacht en onderdelen van de Koninklijke Marine en de marineluchtvaartdienst, die in mei 1940 via België en Frankrijk naar Engeland wisten te komen. Het grootste deel van deze groep bestond uit een brigade koninklijke Marechaussee. Verder bestond de Prinses Irene Brigade uit Engelandvaarders, Nederlanders uit het buitenland die bij de Brigade hun dienstplicht vervulden of die zich vrijwillig aanmeldden. Het voornaamste doel van de Brigade was om deel te nemen aan de bevrijding van Nederland. De Brigade speelde, samen met de 15th Scottish Division, een belangrijke rol bij de bevrijding van Tilburg.

Dijkstra werd ingedeeld als korporaal bij de Prinses Irene Brigade in Woverhampton. Daar trouwde hij met een Engelse, Dory. Met haar kreeg hij een zoon, Jan.[2] In het najaar van 1944 vertrok hij met de Brigade naar het Europese vasteland.

De slag om Tilburg

Aan de bevrijding van Tilburg op 27 oktober 1944 ging hevige strijd vooraf. Vanaf 14 oktober 1944 lag Tilburg in de vuurlinie. Op 17 oktober betrok de Brigade stellingen ten westen van Eindhoven lang het Wilhelminakanaal, ten zuiden van Oirschot. Een week later, op 24 oktober, werd de brigade verplaatst naar Hilvarenbeek, met het doel om van daaruit op te rukken richting Tilburg en een basis te vestigen op Broekhoven. De 15th Scottish Division maakte een opmars vanuit Oirschot in de richting van Tilburg. De Prinses Irene Brigade rukte op vanuit Hilvarenbeek in de richting van Broekhoven. Twee dagen lang vocht de Brigade zich voorwaarts naar Broekhoven, waar zij een doorbraak probeerden te forceren. Bij de rivier de Leij kwamen de troepen tot stilstand: het gebied was te moerassig, bovendien hadden de Duitsers daar ook een bruggenhoofd gemaakt, vanwaar zij de geallieerden troepen onder vuur namen. Er vonden hevige beschietingen plaats op de Bosscheweg, Broekhoven, Groenewoud en Ringbaan-oost. Hierbij overleed ook Dijkstra op 25 oktober 1944. Hij werd in de buurt van een boerderij begraven, later is hij herbegraven op de gemeentelijke begraafplaats Middelburg.

Op 18 juni 1945 ontving het gemeentebestuur van Tilburg een brief van de Rijksinspectie van de bevolkingsregisters met de vraag of er in Tilburg een akte van het overlijden van Gerardus Dijkstra was opgemaakt; in zijn woonplaats Sas van Gent was hij vanaf 6 augustus 1941 ‘afgevoerd’ van het bevolkingsregister als: “vermist militair”. De Tilburgse burgemeester liet weten dat de gemeente ‘geen kennis draagt van genoemd overlijden’ en dus ook geen kennisgeving kan toezenden.[3]

Gebeurtenis

Bronnen

Websites

Noten

  1. http://www.prinsesirenebrigade.nl/dijkstra,-g..html
  2. http://www.prinsesirenebrigade.nl/dijkstra,-g..html. In de familie lag di blijkbaar moeilijk, aangezien Dijkstra al verloofd was met een andere vrouw.
  3. Regionaal Archief Tilburg, Archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945, invnr. 301, Prinses Irene Brigade