Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Dijkmans & Zn., J.N.

Deze fabriek wordt onderzocht door Brands, Joop ingevoerd door Wiki: Evers Zuidweg, Hennie

Dijkmans & Zn, J.N.
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek zonder stoom
Vestigingsadres Noordhoek M 672
Datum oprichting onbekend
Datum opheffing onbekend
Eigenaars / oprichters Johannes N.Dijkmans
Opvolging Zoon Johannes L.H.Dijkmans
Innovatieve aspecten n.v.t.
Reikwijdte van het bedrijf Lokale/regionale markt

Algemene omschrijving

Het is een wollenstoffenfabriek zonder stoom, waarvan zeer weinig bekend is in de officiële documentatie. De gegevens over de oprichter zijn afgeleid van de adresboeken Tilburg en de gezinskaarten.

Productieproces: van een wollenstoffenfabriek zonder stoom kun je afleiden dat de productie zich beperkt tot huisnijverheid zoals spinnen, (kaarden) en weven. De basis vormt strijkgaren, korter, grover en goedkoper dan kamgaren. Maakt de thuiswever gebruik van een kettingboom, geleverd door een fabriqueur, dan werkt hij met beter gespinde garens, dan die van zijn vrouw. Handmatig gedraaide/gespinde strijkgarenvezels zijn niet overal even dik en er zitten vaak knopen en frutsels in, die je ziet en voelt in het doek. Een (on)regelmatige aanslag door de wever bepaalt de vastheid/egaliteit van het geweven doek.


Textielindustrie is erg conjunctuurgevoelig: Johannes laurens Hubertus Dijkmans heeft midden in een malaiseperiode 1880-1890 zijn fabriek opgericht. Veel concurrentie van het buitenland, de afzet neemt drastisch af. De Tilburgse wollenstoffenfabrieken dalen van 145 naar 116, vooral de kleinere bedrijven leggen het loodje. De crisis komt des te harder aan door de economische eenzijdigheid in Tilburg.

Herkomst en achtergrond van de oprichter

Fabrikant is in ieder geval zoon Johannes Laurens Hubertus Dijkmans. In BR1415-329 is zijn beroep fabrikant en bij de aangifte van zijn eerste vier kinderen staat ook als beroep fabrikant aangegeven. Bij de aangifte van zijn 5e kind Julianus GR 1888-906 is zijn beroep koopman. Op 3 april 1890 is het nog jonge gezin naar Heijst op den Berg in België vertrokken Vader Johannes Norbertus Dijkmans wordt bij alle aangiften van zijn kinderen aangeduid als wagenmaker, eveneens op de gezinskaart BR 1387-390 In het adresboek Tilburg van 1879 staat vermeld Dijkmans co Zn J.N. fa. wagenmaker. Adresboek Tilburg van 1881 staat vermeld Dijkmans Noordhoek M672 wollenstoffenfabriek zonder stoom en Noordhoek M759 wagenmaker en winkelier=slijterij Na 1889/1900 wordt in de adresboeken Tilburg niets vermeld over deze wollenstoffenfabriek zonder stoom.

Gezinskaarten

Opmerkingen

Bronnen

  • Geen info van: 564 Genealogie, Hinderwet/ kadaster, 530-serie, 404a- serie, faillissementen, Delpher en Google
  • BR 1415-329
  • BR 1387-390
  • Gezinsbladen vader en zoon J L N Dijkmans
  • Adresboeken Tilburg
  • Eigen info/ervaring
  • Van Gorp Tilburg