Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Dijk, Constantia Cornelia Maria Johanna van

Stans van Dijk
ae820a61-f52a-1234-d438-cd0a4da6a8f2.jpg
Volledige namen Constantia Cornelia Maria Johanna van Dijk
Geboortedatum 07-11-1882
Geboorteplaats Tilburg
Adres Burgemeester Damsstraat 15
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 02-02-1945
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Kwam om het leven bij een inslag van een V-1 in de Burgemeester van Meursstraat (Huize Mariengaarde) op 2 februari 1945.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Stans van Dijk, privécollectie Van Dijk
Stans en Anneke met hun hond, privécollectie Van Dijk
Stans en Anneke op het tuinterras van hun huis aan de Bredaseweg, privécollectie Van Dijk


Dijk, Constantia ‘Stans’ Cornelia Maria Johanna van (geb. Tilburg 07-11-1882 – gest. 02-02-1945 Tilburg), Dochter van Josephus ‘Sjef’ Lambertus Adrianus van Dijk (1853-1895), wolhandelaar, en Maria ‘Marie’ Anna van Roessel (1857-1900). Van Dijk overleed op 02-02-1945, toen er een V-1 neerstortte op pension Mariëngaarde, waar zij woonde. Stans was ongehuwd.

Achtergrond

Constantia ‘Stans’ werd op 7 november 1882 geboren als oudste kind van wolhandelaar (fa. Gebr. van Dijk) Sjef van Dijk en Marie van Roessel. Met Stans erbij bestond het gezin uit negen kinderen. Zij had nog twee zussen, Miet en Anneke, en zes broers: Gabriël, Jan, Wim, Louis, Jos en Kees. Het gezin van Dijk woonde in de Goirkestraat op nummer 2, in het statige, witte pand dat staat op de plek waar het Julianapark overgaat in het Bart van Peltplein, de Pater Ruttenstraat en de Goirkestraat. De familie behoorde tot de elite van Tilburg; Johanna Maria de Wijs, oma van vaderskant, was een dochter van fabrikant, gemeenteraadslid en publicist Lambert de Wijs. Opa van vaderskant, Gabriël van Dijk, was ook gemeenteraadslid en textielfabrikant. Drie zussen van vader Van Dijk waren getrouwd met telgen van de fabrikantenfamilies Eras, Franken en De Rooij.

Jeugd

In 1895 overleed Stans’ vader op 41-jarige leeftijd. De firma werd overgenomen door Henri Eras (1836-1913), zelf fabrikant, die getrouwd was met Anna Philomena van Dijk, een zus van Sjef van Dijk. Stans vertrok in 1896 naar kostschool in het Belgische Hamont, eind 1898 staat ze weer ingeschreven in Tilburg. In 1900 overleed ook haar moeder, 43 jaar oud. Henri Eras kreeg de voogdij over de kinderen van Dijk. De kinderen, in de leeftijd van 6 tot 18, werden opgevangen door de families aan beide kanten. Door het jaar heen verbleven de kinderen vanaf een bepaalde leeftijd op kostschool; de jongens bij de Broeders van Liefde van de Eickenburg in Eindhoven, de meisjes in het Belgische Hamont. In de vakanties werden de kinderen ondergebracht bij familie: Wim bij familie De Rooij-van Dijk. Miet bij Franken-van Dijk en Stans, Anneke, Jos en Kees bij Eras-van Dijk.[1] Stans vertrekt in 1903 naar Venlo. Het is niet duidelijk, wat ze daar gaat doen. In latere inschrijvingen in het bevolkingsregister staat zij vermeld als ‘winkelierster’, dus het is goed mogelijk dat zij naar Venlo vertrok om daar te werken.

Tilburg

In het bevolkingsregister van 1910-1920 vinden we Stans weer in Tilburg. Samen met haar oom van moederskant, Petrus Johannes van Roessel, zussen en twee van haar broers, Jos en Kees, woonde zij aan de Gasthuisstraat nummer 15. Als Van Roessel in 1912 overlijdt, wordt Stans hoofd van het gezin. Omstreeks 1928 lieten Stans en haar jongere zus Anneke een vrijstaand huis voor zichzelf bouwen aan de Bredaseweg, nummer 320, in Tilburg. De architect was Constant Panis. In 1935 werd een begin gemaakt met de bouw van het pension Mariëngaarde in de wijk Zorgvliet in Tilburg. Dit werd een luxe woonoord voor ‘katholieke dames en heren van goede komaf’. Er gingen veel mensen uit fabrikantenfamilies wonen. Ook Stans en Anneke van Dijk kochten zich in, met hun kapitaal en de opbrengst van de verkoop van het huis. Het lijkt erop dat hun motivatie om in een pension te gaan wonen, was dat ze daar niet voor zichzelf hoefden te zorgen, ook niet op latere leeftijd.[2]

2 februari 1945

Op iets voor negenen in de ochtend van 2 februari 1945 viel een verdwaalde V-1 bom, op weg naar Engeland, neer vlakbij de keuken en de kapel van pension Mariëngaarde, waar op dat moment een kerkdienst bezig was. Stans en Anneke kwamen beiden om het leven, evenals 20 anderen. Er waren 19 zwaargewonden en ongeveer 100 lichtgewonden. De ravage was enorm. Stans is 62 jaar oud geworden.

Stans ligt begraven op het RK kerkhof Goirke, samen met haar zusters Anneke en Miet. Blijkbaar is de plaats op het kerkhof toentertijd voor de eeuwigheid gekocht; het graf van de zussen behoort tot een van de monumenten op het kerkhof.[3]

De dood van Stans en Anneke had een blijvend effect op de familie Van Dijk. Volgens een achterneef kwamen hun namen in gesprekken nog vaak voorbij, als één welluidende entiteit: 'Tante-Anneke-en-Tante-Stans'.

Gebeurtenis

Explosie vliegende bom (V-1) Tilburg, Huize Mariengaarde

Bronnen en literatuur

Regionaal Archief Tilburg, Regionaal Archief Tilburg, Archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945,

  • Invnr. 159, documentatie Mariëngaarde, 1995
  • Invnr. 177, familienamen Dr - Dijk


Mail + bijlage G. van Dijk, d.d. 21-05-2021


Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002), p. 145

Noten

  1. Mail + bijlage G. van Dijk, d.d. 21-05-2021
  2. Mail + bijlage G. van Dijk, d.d. 21-05-2021
  3. Mail + bijlage G. van Dijk, d.d. 21-05-2021