Diepte

BalkTiu.jpg

Kunstwerk

Wie met de trein naar de universiteit van Tilburg reist, of de auto parkeert bij het gebouw van Tias, stuit bij het betreden van de campus op een werk dat de Tilburgse kunstenaar Ron van de Ven (1956) dat hij in 1992 maakte voor de universiteit.

Verplaatsing

Het werd gefinancierd in het kader van de eenprocentsregeling, waarbij één procent van de nieuwbouwkosten wordt besteed aan kunst. Het kunstwerk stond tot 2008 naast de bibliotheek, maar werd verplaatst toen de as tussen het Warandebos en het oostelijk deel van de campus als een doorlopende laan (Esplanade) werd ingericht.

Binnenvaartschepen

Het werk is opgetrokken uit stalen platen, afkomstig van drie oude binnenvaartschepen. Die platen zijn systematisch aangebracht, volgens de kunstenaar “een verwijzing naar de ordening die wetenschap eigen is.” In het beeld zit onder meer de vorm van een trap die aan het uiteinde verdwijnt in een cirkelvormige diepte. Dat is gedaan, aldus Van de Ven, omdat wetenschap de diepte in gaat, “letterlijk de grond in”. “Dat is het zoeken náár, waarmee de wetenschap zich bezighoudt.”