Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Diepen & Co, J.N.

Deze fabriek is onderzocht door Eras, George en ingevoerd door Wiki Seebregts Hans


J.N. Diepen & Co.
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek
Vestigingsadres Korvelplein en later Korvelseweg
Datum oprichting 1845; voortzetting van Diepen Jellinghaus & Co. (sinds 1808)
Datum opheffing 1972
Eigenaars / oprichters Jan Diepen
Opvolging Vanaf 1870 'Gebroeders Diepen', na opheffing van J.N.Diepen en verkoop van Fabriek en machines Korvelplein
Herkomst eigenaars / oprichters Bergen op Zoom en 's-Hertogenbosch
Innovatieve aspecten De eerste machinale weefstoel werd er geinstalleerd.

Algemene omschrijving

In 1808 ontstond op Korvel (Korvelplein) het bedrijf Diepen Jellinghaus & Co. (Jan Diepen), dat in 1845 werd omgevormd tot J.N. Diepen & Co. Het was destijds met 366 arbeiders en 41 weefgetouwen de grootste Tilburgse textielfabriek. In 1839 brandde het bedrijfscomplex grotendeels af en werd het vervangen door sierlijke nieuwbouw. In 1870 werd de bedrijfsnaam veranderd in Gebroeders Diepen, waarbij oude briefhoofden aangeven dat men fabrikant was van lakens en buckskins, met als specialiteit uniformlakens. Dat laatste had betrekking op de grote overheidsorders die Diepen ontving, voor voornamelijk stoffen voor het (koloniale) leger. In 1870 verhuisde het bedrijf naar de Korvelseweg en werd het oude bedrijfscomplex verkocht aan Van Dooren & Dams. In 1876 werden er nog zo’n 260 arbeiders geteld. Bijna honderd jaar later, in 1972, moest de productie worden stopgezet, onder meer vanwege de goedkopere buitenlandse concurrentie, met 175 ontslagen tot gevolg. Het bedrijfscomplex werd gesloopt voor de aanleg van de woonbuurt Korvelse Hofjes. Wel resteert van Gebroeders Diepen een voormalig koetshuis in een parkje aan de Korvelseweg.

Gezinskaart

Diepen Hermans, J.H. (Gezinskaart)

Opmerkingen

- Behalve Jan Diepen zijn ook Armand Diepen en Rudolf Diepen bekende namen uit dit textielgeslacht. - Ondertekenaar van de petitie aan de politiek d.d. 30 juni 1883 over het behoud van tarieven tegen dumpen van de overproductie in het buitenland op de Nederlandse markt.


Bronnen

  • Dijksterhuis: Een industrieel geslacht 1808-1908 (Tilburg 1908)
  • Gedenkschrift Diepen, Jellinghaus
  • J.N.Diepen & Cie 1845
  • Gebrs Diepen 1870