Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Tilburgsche Stoomketel- en Machinefabriek Gebrs. Deprez

Bron: monumenten.brabant.nl

De Tilburgsche Stoomketel- en Machinefabriek Gebrs. Deprez werd in 1884 in de Lange Nieuwstraat opgericht. In dat jaar namen de uit Antwerpen afkomstige broers Jules en César Deprez een ijzergieterij over, die zij uitbreidden tot een machinefabriek, met als specialiteit het vervaardigen van ketels. Daarnaast leverde de fabriek ook veel plaatconstructiewerk, zoals in 1900 een derde gashouder en in 1909 een ijzeren schoorsteen voor de Gas- en Elektriciteitsfabrieken.

Omstreeks 1924 werd de fabriek opgeheven en kwam zij in handen van de Centrale Werkplaats van de Staatsspoorwegen (D’n Atelier), die hier tot de verkoop aan de gemeente in 1955 een ketelmakerij en kopergieterij had ondergebracht. Vanaf 1958 was een deel van het complex in gebruik als veilinghal, bekend als de Centrale Markthal.

Dit gebouw werd in 2009 gerestaureerd en krijgt een nieuwe functie binnen de Spoorzone. Jules en César Lekanne Deprez woonden in Casa Cara en Villa Anna in de Lange Nieuwstraat. Dit dubbele herenhuis werd in 1902 ontworpen door Cees van Hoof en werd in 2001 aangemerkt als rijksmonument.

Zie ook