Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Den Brand - Van Asten

De eerste Van Asten die zich in Udenhout vestigt is Frans van Asten. Hij wordt geboren in Cromvoirt en trouwt in 1814 met Francijna Jonkers. Na haar overlijden in 1827 hertrouwt Frans met kleermakersdochter Johanna Maria Quaadvlied. Hij vestigt zich met zijn tweede vrouw in Udenhout in den Brand. Hij bouwde daar een huis annex stal met schuur op een perceel van Joost Embert van der Schoor. We moeten dat huis zoeken ter plaatse van de woning tegenwoordig bekend als Oude Bosschebaan 9B. In 1867 verkoopt Frans van Asten deze woning en verhuist naar een naburig huis aan de Oude Bosschebaan. De zoon van Frans, Mathijs van Asten, heeft op verschillende plaatsen in Udenhout gewoond, onder andere in een arbeiderswoning bij het kasteel op de Schoorstraat en aan de Oude Bosschebaan (de Knijperij). In 1876 bouwt hij een nieuwe woning in den Brand. Die woning stond aan de Oude Bosschebaan tussen de Rustende Jager en de huidige Oude Bosschebaan nummer 8. Deze woning is bij de verdeling van de nalatenschap van Maria de Jong, weduwe van Mathijs van Asten, in 1900 toebedeeld aan zoon Bart. In 1910 verhuist het gezin van Bart van Asten en Jans Kolsteren tijdelijk naar een pachtboerderij aan de Berkelse Heikant om daarna te verhuizen naar de pachtboerderij aan de Groenstraat 131 op ’t Endeke. De oude burgerwoning in den Brand houdt Bart nog enkele jaren aan, maar nadat het pand in 1920 afbrandt, bouwt hij het niet meer op en verkoopt de grond aan de familie Van de Plas.

De huidige woning aan de Oude Bosschebaan 8 werd in 1970 eigendom van de familie Van Hal, die deze had gekocht van Henricus Brekelmans. In 1970 werd Johannes van Hal eigenaar, in 1985 Adrianus van Hal.

Zie ook 15 In den Brand en Den Brand - Van Strijdhoven.