Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

De Vredeburcht

De Vredeburcht
Bouw van de Vredeburcht in 1959. Foto Bureau voor Statistiek en Voorlichting van de gemeente Tilburg, collectie Regionaal Archief Tilburg.

Dit bejaardenpension met een eigen kapel en klooster werd vanaf 1957 gebouwd op de hoek van de Wandelboslaan en de Ringbaan-West. Het ontwerp voor het complex, dat in 1960 in gebruik werd genomen, was van Harrie Pontzen. De verzorgingstaak kwam bij de Zusters van Liefde. Die vertrokken in 1965, waarna lekenzusters het werk overnamen. Aan het einde van de jaren zeventig had De Vredeburcht reeds zijn beste tijd gehad en de bewoners verhuisden naar het nieuwe verzorgingshuis Den Herdgang. De gebouwen werden enkele jaren gekraakt, maar tussen 1984 en 1986 volgde een grootscheepse renovatie. In de hoogbouw kwamen woningen voor alleenstaanden, woongroepen, allochtonen en invaliden. De laagbouw werd ingericht als woonateliers voor kunstvakstudenten. Vanaf 2002 werden alle gebouwen gesloopt om plaats te maken voor nieuwe woningbouw. Het torentje van de kapel is op de locatie bewaard gebleven.