Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

De Strijdhoef

De Strijdhoef
1.5 De strijdhoef.jpg
Oude foto van kasteel De Strijdhoef.
De Strijdhoef
1.6 22 december 2007 De Strijdhoef.jpg
De Strijdhoef december 2007.
Presentatie De Strijdhoef
Bestand:Kasteel op Landpark Pauwels-gecomprimeerd.pdf
Presentatie over kasteel De Strijdhoef op de informatieavond van Landschapspark Pauwels d.d. 11 september 2019

Kasteel de Strijdhoef is in 1760-1761 gebouwd door Willem Frederik baron van Dopff (Willem van Dopff), een officier van het leger van de Verenigde Nederlanden. De naam was afgeleid van het oude leengoed de Strijdhoeve, dat in 1759 in bezit was gekomen van Willems echtgenote, Seijna baronesse van Borssele.

In 1826 werd het kasteel gekocht door hun tweede dochter, Maria, die getrouwd was met Jean de Franckenberg de Proschlitz. In 1838 kwam het in handen van hun dochter Wilhelmina, die in 1832 was getrouwd met de uit het Belgische Mons afkomstige Theophile Le Mire. De volgende bewoners-eigenaars waren hun zoon Guillaume Le Mire, zijn zoon Leo Le Mire (vanaf 1923) en diens dochter Clotilde (tot 1964). Het kasteel was toen al eigendom van de beheersmaatschappij De Strijdhoef, waarin familieleden van de in 1994 overleden Clotilde Le Mire hun aandelen hadden ondergebracht.

De Strijdhoef was sindsdien in gebruik door commerciële bureaus. Het kasteel, waarin zich behangschilderingen van de Amsterdammer Dirk Dalens III bevinden en waartoe een toegangspoort, gracht, tuinkoepel en kapel behoren, is een rijksmonument. De kapel is sinds 2009 beschikbaar als trouwlocatie.

Externe Links

De Strijdhoef in Wikipedia

Overzicht van de trouwlocaties in Tilburg