Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

De Rustende Jager

De Rustende Jager
19.1 Rustende jager.jpg
De Rustende Jager
046.JPG
Rustende Jager april 2011

Café aan het einde van de Ronde in de Gommelsestraat (Udenhout) met links natuurgebied d'n Brand, natuurgebied en rechts buurtschap de Zandkant. De weg dwars door de duinen leidt naar het buurtschap Giersbergen. De uitspanning bestaat al meer dan 100 jaar. Rond 1900 had Frans van Asten op die plek een boerderijtje met een cafétje. In 1920 kochten Kees en Marie Klijn-de Bresser het pand van de familie Martens. Door de ziekte van Kees moesten zij het café in 1934 verkopen aan de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten. Het café kon worden voortgezet, het gezin kon er blijven wonen en zoon Jan kreeg bij Natuurmonumenten een aanstelling tot boswachter. De zaak werd later overgedragen aan dochter Toos en schoonzoon Piet van de Wiel. In 1944 bij de bevrijding gaat het café in vlammen op. Na de wederopbouw in 1947 zorgden militairen op oefening en recreanten voor naamsbekendheid. In 1970 overlijdt de markante Marie Klijn-de Bresser op 87 jarige leeftijd. Op 1 jan. 1972 wordt Jo Pijnenburg de nieuwe kastelein. Hij is getrouwd met Nellie Klijn, de dochter van boswachter Jan Klijn. In 1989 kopen zij de Rustende Jager terug van Natuurmonumenten en maken er een zeer bloeiend bedrijf van. (Zie ook Sprokkels 11, blz. 103 Advertorial)

In 2020 is een boek over de Rustende Jager uitgegeven door het Erfgoedcentrum 't Schoor. Een boek met familiegeschiedenis, de ontwikkeling van de uitspanning en ook een rijk geïllustreerde beschrijving van de natuurgebieden de Loonse- en Drunense duinen en den Brand.