Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Rooij van Dijk, De

Deze fabriek is onderzocht door Kleijberg, Claudy


De Rooij van Dijk
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek
Vestigingsadres Goirkestraat 177
Datum oprichting 6 mei 1887
Datum opheffing 1 september 1964
Eigenaars / oprichters W. A. de Rooij
Opvolging Voortzetting 1 januari 1913

J. P. C. de Rooij Petrus W. M. de Rooij

Herkomst eigenaars / oprichters Geertruidenberg, Tilburg
Reikwijdte van het bedrijf Internationaal


Algemene omschrijving

Wollenstoffenfabriek De Rooij van Dijk behoorde tot één van de weinig overgebleven familiebedrijven in de Tilburgse textielindustrie.

Nadat Wilhelmus de Rooij uit de firma F. de Wijs & de Rooij stapte vroeg hij op 6 mei 1887 zelf vergunning voor het oprichten van een wollenstoffenfabriek met stoomketel 30 pk en stoommachine van 25 pk vermogen met als doel het vervaardigen van wollen stoffen gericht op de herenmode.

De Rooij van Dijk.jpg


Deze fabriek werd gebouwd op de hoek van de waar Hasseltstraat en de Goirkestraat. In de loop der jaren is dit uitgegroeid tot een omvangrijk fabriekscomplex.

De Rooij van Dijk bezat een strijkgarenspinnerij met vier strijkgarenassortimenten en een weverij met 80 weefgetouwen.


Wijzigingen Rechtsvormen

Omdat de fabriek enkele generaties in de familie bleef, hebben er verschillende wijzigingen plaats gevonden. Te beginnen na het overlijden van oprichter W. A. de Rooij


  • 1 januari 1913 - 31 december 1922

Hier werd een vennootschap aangegaan tussen de broers P. W. M. de Rooij en J. P. C. de Rooij, voor een periode van tien jaar, waarbij verdere voortzetting met wederopzegging, van telkens één jaar.

Handelsnaam: De Rooij van Dijk.


  • 1 juni 1932

De vennootschap werd ontbonden wegens overlijden van Petrus W. M. de Rooij, zijn vrouw vertrok naar Utrecht. De firma werd omgezet en voortgezet als commanditaire vennootschap. J. P. C. de Rooij als enige beherend vennoot en met één commanditaire vennoot.

Handelsnaam: C.V. De Rooij van Dijk


  • 24 April 1934

Vennootschap tussen vader en dochter Maria Wilhelmina Cornelia Petronella de Rooy voor onbepaalde tijd. Maria Wilhelmina Cornelia Petronella de Rooy is de echtgenote van J. A. A. J. M. Blomjous.

Kapitaal: 250.000,- verdeeld in 4 prioriteitsaandelen en 246 gewone aandelen à fl.1000,-.
Geplaatst: 4 prioriteit en 45 gewone aandelen door J. P. C. de Rooij en 5 aandelen door M. W. C. P. de Rooy

Handelsnaam Wollenstoffenfabriek de Rooy van Dijk N.V. (let op spelwijze van Rooij).


  • 1 aug 1942

Wollenstoffenfabriek de Rooy van Dijk N.V. gaat over tot liquidatie. De notariële akte van het overdrachtbesluit werd opgemaakt op 31 juli 1942. De firma werd omgezet en voortgezet als C.V. met in het bestuur:

J. P. C. de Rooij als directeur en zijn echtgenote Catharina Arnolda Maria Janssen als commissaris.


  • 15 december 1943 - 22 juli 1955

Vennootschap werd gewijzigd in V.O.F. Wollenstoffenfabriek de Rooij van Dijk. Hier treden twee nieuwe vennoten in; namelijk de zoon J. W. A. M. de Rooij en schoonzoon J. A. A. J. M. Blomjous. J. P. C. de Rooij is gemachtigd in alles te handelen en te tekenen. In de akte liet hij een extra bepaling vastleggen betreffende de rechten van derden:

J. W. A. M. de Rooij en J. A. A. J. M. Blomjous hebben de bevoegdheden van beherend vennoot mits zij het bedrag of waarde der handeling en/of tekening van fl. 5000,- per week niet te boven gaat. Dit geldt zolang J. P. C. de Rooij beherend vennoot is en indien anders tot het bedrag van fl. 10.000,- per week.


  • 15 december 1943

J P C de Rooij treedt uit de onderneming wegens overlijden.

De vennootschap tussen J. W. A. M. de Rooij en J. A. A. J. M. Blomjous, nu beiden beherend vennoot, werd gewijzigd in een commanditair vennootschap. Hier werd door één vennoot een bedrag van fl. 450.000,- binnen gebracht als geldschieter. Door het overlijden van J. P. C. de Rooij kon het bedrag van fl. 5000,- gewijzigd worden naar fl 10.000,-.

Handelsnaam Wollenstoffenfabriek de Rooij van Dijk C.V..


  • 10 april 1956

Uittreding van Blomjous uit de firma Wollenstoffenfabriek de Rooij van Dijk C.V.


  • 11 november 1960

J. W. A. M. de Rooij is enige beherend vennoot. De akte bevat de volgende wijzigingen:

het gestorte commanditaire kapitaal: fl. 1.153.000 met ingang van 1 januari 1960
het woonadres, per 1 januari 1959, P.F. Bergmansstraat.


Met ingang van 1 september 1964 is firma De Rooij van Dijk opgeheven.


Een opvallend verschijnsel dat ik tegenkwam tijdens het onderzoek is dat rond 1941 een aantal firma's tot liquidatie overgingen. Hier werd echter gebruik gemaakt van het Liquidatiebesluit 1941. Met dit besluit en het Overdrachtsbesluit 1942, kon een N.V. makkelijk worden omgezet in het commanditair vennootschap. Dit was voor een fabrikant belastingtechnisch gezien zeer interessant. Als directeur in loondienst betaald hij veel minder belasting.


Neergang Textielindustrie

De Rooij van Dijk maakte enige jaren deel uit de groep Artrex. In 1944 werd Artrex opgericht door Louis van Kimmenade te Aarle-Rixtel. Dit bedrijf legde zich toe op de productie van meubel- en gordijnstoffen. De andere samenwerkende bedrijven waaruit Artrex bestond waren Wijnand Janssens uit Oosterhout en Eyken uit Geldrop. Deze samenwerking leidde tot lagere kosten. Toen in 1963 N.V. H. Eycken & Zn te Geldrop werd overgenomen, waarbij 70 ontslagen vielen, werd de productie overgebracht naar De Rooij van Dijk in Tilburg.


De Rooij van Dijk volgde de teloorgang van de textielindustrie. Door strijkgaren in te kopen bij de bedrijven in Artrex waren ze veel goedkoper uit dan om ze zelf te maken. In 1964 werden de strijkgarenspinnerij en appreteerafdeling geliquideerd, hier vielen 25 ontslagen inclusief bazen. Er werkten toen nog 168 personen.

Slechts de weverij werd voortgezet onder het Geldropse bedrijf H. Eijcken & Zonen|. Op het laatst waren er nog 133 mensen werkzaam.

Gezinskaart

Opmerkingen

Rooij van Dijk, de; koetshuis gebouwd 1918.jpg

Familie de Rooij bewoonde zelf het herenhuis, met het huidige adres Goirkestraat 183-185. In 1918 werd aan de overzijde van de straat, in opdracht van De Rooij van Dijk, ook een koetshuis gebouwd, dat nu als showroom in gebruik is door Jos W. Simons.

Het fabriekscomplex werd vervolgens op enkele panden na gesloopt, die nu onder meer in gebruik zijn als atelier en woonruimte.


De Rooij van Dijk op de Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

De Rooij van Dijk op TilburgopdeKaart.nl


Het Geheugen van Tilburg

Bronnen

  • Texpress
  • BHIC, archief 404a, Handelsregister
  • Notarieel archief Tilburg
  • Hinderwetvergunningen