Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

De Oisterwijkse Arme

De Mortel
OdenhoutMortel1-1.jpeg
Mortel 1


De Mortel
OdenhoutMortel2-1.jpeg
Mortel 2

Al sinds 1412 waren de eerste twee boerderijen van de Kleine Mortel eigendom van de Tafel van de Heilige Geest van Oisterwijk, ofwel de Oisterwijkse Arme. Het zijn de vlak naast elkaar gelegen boerderijen van De Bakker (later Pijnenburg) en Van de Wouw. Beide boerderijen in de Mortel zijn enkele jaren geleden tezamen met bijbehorende grond gekocht door de bewoners en nu dus in particuliere handen.

Op de derde boerderij heeft de familie Van Wagenberg verschillende generaties gewoond. De familie pachtte die boerderij van de familie Van Iersel, de tak van burgemeester Van Iersel en zijn zoon Gouden Willem. Burgemeester Sjef van Iersel verhuurde de boerderij voor 625 gulden per jaar aan Adriaan van Wagenberg. Adriaan was gehuwd met Adriana Brekelmans die in 1853 overleed. Hij hertrouwde in 1856 met Cornelia van der Schoot, de inwonende dienstbode van burgemeester Van Iersel. Na het overlijden van Willem van Iersel in 1924, werd de boerderij publiek verkocht. Het Oisterwijkse Armbestuur wist de boerderij te verwerven, zodat daarmee alle drie de boerderijen in de zogenaamde Kleine Mortel in zijn bezit waren.

Zie ook 30 De Mortel