Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Dasché, Valerie Ruth

Valli Dasché
Valerie Dasché, 1931-1942
Valerie Ruth Dasché
Geboortedatum 18-05-1931
Geboorteplaats Hollenau (Dld)
Adres Akkerstraat 35 (later Emmastraat)
Woonplaats Goirle (NL)
Overlijdensdatum 05-10-1942
Plaats van overlijden Auschwitz (PL)
Bijzonderheden Omgekomen in concentratiekamp Auschwitz (PL).

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ OPDAT WE ZE NIET VERGETEN.

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog(en) daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk alle Goirlese en Rielse slachtoffers van die tijd te herdenken.

Alle burger- en militaire slachtoffers van Goirle en Riel zijn personen die hier geboren zijn of ten tijde van de oorlog(en) woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen. Hiermee worden o.a. bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, militairen en andere voorkomende oorlogssituaties.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers in Goirle en Riel gevallen onder de burgerbewoners. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in vele gezinnen is een lege plaats gekomen."

We willen door hier hun verhaal te vertellen, hun afbeelding te plaatsen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.

  • Valerie Ruth Dasché is een van hen. Zij kwam op 11-jarige leeftijd om het leven.

Achtergrond

"Valli" Valerie Ruth Dasché ',geboren op zondag 18 mei 1931 in Hollenau (Dld) in het gezin van Erich Dasché en Edith Dasché- Adler. Haar ouders traden in het huwelijk op 24 maart 1929 in Breclav, (CZ). Zij gingen wonen in Hollenau (Dld) waar Valerie haar eerste levenslicht zag. Later volgde haar zusje Elisabeth Charlotte (1933) en nog later in Goirle haar broertje Tobias Joachim (1941). Toen Valli, zoals ze liefkozend werd genoemd een jaar of 8 was moest er verhuisd worden naar Wenen (AT). Op 8 juni 1939 verhuisden zij (alweer vluchtend) naar Nederland en gingen zij eerst naar Den Haag, daarna volgde noodgedwongen een verhuizing naar Oisterwijk om vervolgens op 5 juli 1941, er kwam nog een broertje of zusje bij, van Oisterwijk naar Goirle te verhuizen waar zij gingen wonen op het adres Emmastraat 35 (voorheen Akkerstraat).

Gebeurtenis

Nederland was inmiddels in oorlog en er mocht niet meer van woonplaats gewisseld worden zonder dat er toestemming voor was van de Duitsers. Per 1 september 1941 stonden diezelfde Duitsers ook niet meer toe dat er nog les werd gegeven aan Joodse kinderen. Valerie en haar zusje Elisabeth kregen daarna toch nog regelmatig lessen thuis of indien mogelijk op een ander adres. Amper een jaar nadat ze in Goirle kwamen wonen, 29 augustus 1942, dwongen de Duitsers de gemeentes om alle Joodse inwoners te melden. Hun lot dat hiermee eindigde in Goirle werd hiermee bezegeld. Het huis waarin zij woonden werd gesloten en verzegeld. Deze familie Dasché is het enige Joodse gezin dat uit Goirle is weggevoerd. Er zijn nog pogingen ondernomen om dit tegen te gaan, maar die waren helaas allemaal zonder resultaat.

Verder verloop

29 Augustus 1942 naderde en dit gezin werd diezelfde dag nog op transport gezet naar Kamp Westerbork om kort daarna door te moeten reizen naar de Poolse stad Oświęcim (Duits: Auschwitz). Tijdens die reis werd hun vader uit het gezin gehaald en op transport naar een werkkamp Schoppinitz, ook in Polen gestuurd. Valerie moest verder, samen met haar moeder, haar zusje Elisabeth en broertje Tobias. Allen gingen een onzekere toekomst tegemoet naar het concentratiekamp Auschwitz. Valerie Dasché overleed daar (vlgs. overlijdensakte) op 5 oktober 1942. Ze was 11 jaar. Volgens de overlijdensaktes van moeder, zusje en broertje allemaal op dezelfde dag. Het verloop van hun leven treft u aan onder deze link. Onderzocht en beschreven door G. Kobes. † Deportatie en vernietiging Joodse volksdeel Goirle.

Herdenkingen

  • In 2004 nam een toenmalige bewoner van het pand Akkerstraat 35 (thans Emmastraat), het initiatief om een herinneringsplaquette aan te brengen in de gevel van zijn woonhuis. Daar waar de familie Dasché had gewoond. Op 4 mei 2005 werd deze plaquette officieel onthuld.

In 2007 werd deze plaquette door leerlingen van groep 7 van de OBS ´t Schrijverke geadopteerd. Ieder jaar in april staat een groep van deze school stil bij het monumentje als blijvende herinnering aan de hele familie Dasché.

  • Op 28 augustus 2012 werden 5 zgn. Stolpersteine gelegd in het trottoir voor het pand Emmastraat 35. De school voor voortgezet onderwijs van het Mill-Hill-college heeft dit monument geadopteerd, ook zij komen er die dag met een aantal jongeren samen.
Stolperstein Valerie Ruth Dasche. (Foto: Geka)

Monumenten

Bronnen

Literatuur

  • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
  • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van Wapenbroeders.