Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Danielle van de Donk

Daniëlle van de Donk
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Geboren 5 augustus 1991, Valkenswaard
Bekend van Voetbalclub Willem II (2008-2011)

Vrouwenvoetbal bij Willem II

Vrouwenvoetbal is pas in 1971 officieel door de KNVB erkend. In 2007 start de KNVB met de Eredivisie Vrouwen met Willem II, ADO Den Haag, AZ, SC Heerenveen, FC Twente en FC Utrecht als de eerste deelnemende clubs. Stadgenoot SC ’t Zand fungeert als satellietclub en de thuiswedstrijden van Willem II worden gespeeld op het terrein in de Reeshof.

Trainer Edwin Petersen krijgt de beschikking over een jonge, talentvolle groep. Zo keert de achttienjarige Renée Slegers terug uit Engeland, waar zij voor Arsenal speelde. Internationals Kirsten van de Ven, Karin Stevens en de Belgische Femke Maes en Niki de Cock zijn andere sterkhouders. De enige Tilburgse in de selectie is Marte van de Wouw.

Op 29 augustus 2007 gaat de competitie voor de vrouwen van start en Willem II wordt tweede achter AZ. Een jaar later grijpen de Tricolores in een met 10.000 fans gevuld Koning Willem II stadion opnieuw naast de landstitel. Nog nooit waren er zoveel fans bij een vrouwenvoetbalwedstrijd. Aan het eind van het seizoen 2010-2011 stopt Willem II om financiële redenen met vrouwenvoetbal.

Daniëlle naar Willem II

De jonge Daniëlle begint op 4-jarige leeftijd met voetbal in haar geboorteplaats Valkenswaard. De bekendste Willem II-speelster is Daniëlle van de Donk die als zestienjarige in de zomer van 2008 bij de Tilburgse club komt. Ze speelt in de eredivisie. In haar eerste seizoen speelde ze 18 van de 24 duels. Ze maakte dat jaar één doelpunt. Een jaar later is het rustiger voor haar vanwege een blessure. In het derde seizoen dat Daniëlle bij Willem II speelt, staat ze weer veelvuldig op het veld. Hierna stopt Willem II helaas met vrouwenvoetbal. Na VVV, PSV, Göteborg en Arsenal staat zij onder contract bij de zevenvoudig Champions League-winnaar Olympique Lyonnais. Op 15 december 2010 debuteert zij in Oranje en anno 2021 is ze met meer dan 100 interlands een van de steunpilaren in het succesvolle Oranje-team van bondscoach Sarina Wiegman.


Bronnen

Wikipedia

Tekst op deze pagina met dank aan de makers van de tentoonstelling 'Leev' Hoezee 125 jaar Willem II' in 2021 in Bibliotheek LocHal