Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Dam, Estella van

Estella van Dam
Afbeelding gewenst
Volledige namen Estella van Dam
Geboortedatum 18-06-1917
Geboorteplaats Groningen
Adres Dapperstraat 1
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Inpakster
Overlijdensdatum 03-09-1942
Plaats van overlijden Auschwitz (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Dam, Estella van(geb. Groningen 18-06-1917, gest. Auschwitz (PL) 03-09-1942), inpakster in een tricotagefabriek, dochter van Hartog Benjamin van Dam (1862–1943) en Maria van Geens (1882–1943). Estella was ongehuwd.

Achtergrond

Estella van Dam werd op 18 juni 1917 in Groningen geboren als dochter van Hartog Benjamin van Dam en Maria van Geens. Estella van Dam was ongehuwd. Zij was een zus van Abraham Elie van Dam. Estella woonde samen met haar ongehuwde broer bij haar ouders in het huis aan de Dapperstraat 1.

Deportatie

Het gezin van Hartog Benjamin van Dam was opgeroepen om zich op 28 augustus 1942 te melden bij het station in Tilburg voor ‘werkverruiming’ in Duitsland. Hartog Benjamin en zijn vrouw werden wegens ziekte voorlopig vrijgesteld en konden weer naar huis terugkeren. Estella werd de volgende dag – samen met haar broer Abraham - van Den Bosch overgebracht naar Westerbork. Op 31 augustus 1942 zijn Estella en Abraham gedeporteerd naar Auschwitz, waar Estella bij aankomst op 3 september 1942 is vermoord.[1] Estella van Dam werd 25 jaar.

Gebeurtenis

Struikelsteen

Tilburg op de kaart

Weblog Regionaal Archief Tilburg

Youtube

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).
  • J. Bader, Kroniek van 'n Vervolging, Joden in Tilburg, Waalwijk en omstreken (Soesterberg 2018).

Externe links

Noten

  1. Abraham is vermoedelijk bij het Poolse stadje Cosel uit de trein gehaald en ingezet als dwangarbeider. Hij kwam omstreeks 31 maart 1944 ‘ergens’ in Midden-Europa om het leven.