Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Dam, Abraham Elie van

Abraham Elie van Dam
Van Dam.jpg
Van links naar rechts: Abraham van Dam, Hartog Benjamin van Dam en Salomon Hollander. Foto: Rinus Versluijs.
Volledige namen Abraham Elie van Dam
Geboortedatum 29-12-1911
Geboorteplaats Zuidhorn
Adres Dapperstraat 1
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Koopman in manufacturen
Overlijdensdatum 31-03-1944
Plaats van overlijden Ergens in Midden-Europa

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Dam, Abraham Elie van (geb. Zuidhorn 29-12-1911, gest. Midden-Europa 31-03-1944), koopman in manufacturen, zoon van Hartog Benjamin van Dam (1862–1943) en Maria van Geens (1882–1943). Abraham Elie was ongehuwd.

Achtergrond

Abraham Elie (Bram) van Dam werd op 29 december 1911 in Zuidhorn geboren als zoon van Hartog Benjamin van Dam en Maria van Geens. Bram van Dam was ongehuwd. Hij woonde samen met zijn eveneens ongehuwde zus Stella bij zijn ouders in het huis aan de Dapperstraat 1.

Deportatie

Het gezin van Hartog Benjamin van Dam was opgeroepen om zich op 28 augustus 1942 te melden bij het station in Tilburg voor ‘werkverruiming’ in Duitsland. Bram kwam niet opdagen; hij was op 10 juli 1942 ondergedoken maar wordt opgepakt en komt in de Polizeigefängnis Haaren terecht. De ouders van Bram werden wegens ziekte voorlopig vrijgesteld en konden weer naar huis terugkeren. Bram wordt op 28 augustus van Haaren overgebracht naar Den Bosch, waar hij op het station zijn zus Stella tegenkomt. De volgende dag worden Bram en Stella overgebracht naar Westerbork. Vanaf station Hooghalen moeten ze te voet naar het vijf kilometer verderop gelegen kamp Westerbork.[1] Op 31 augustus 1942 is Bram – samen met Stella - gedeporteerd naar Auschwitz.[2] Vermoedelijk is Bram bij het Poolse stadje Cosel uit de trein gehaald en ingezet als dwangarbeider. Dat zou ook kunnen verklaren waarom hij op of omstreeks 31 maart 1944 ‘ergens’ in Midden-Europa omkwam. Bram van Dam werd 32 jaar.

Gebeurtenis

Struikelsteen

Weblog Regionaal Archief Tilburg

Youtube

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).
  • J. Bader, Kroniek van 'n Vervolging, Joden in Tilburg, Waalwijk en omstreken (Soesterberg 2018).
  • Herman van Rens en Annelies Wilms, Tussenstation Cosel. Joodse mannen uit West-Europa naar dwangarbeiderskampen in Silezië, 1942-1945 (Hilversum 2020).

Externe links

Noten

  1. De spoorlijn Hooghalen-Westerbork kwam pas eind oktober 1942 gereed.
  2. Stella is bij aankomst in Auschwitz op 3 september 1942 vermoord.