Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

D’n Ophef

Ophef.jpg

Deze brug in de Piushaven is vrijdag 14 juni 2013 officieel geopend en met de naam ‘Den Ophef’. Alle Tilburgers konden een maand lang suggesties indienen om deze brug, die architect-kunstenaar John Körmeling heeft ontworpen, een nieuwe naam te geven. ‘Den Ophef’ kreeg in totaal 1.005 stemmen en won met een straatlengte.

De brug is een ontwerp van John Körmeling en lijkt op een havenhijskraan. In het glazen ballasthuis is een wisselende tentoonstelling te zien met kunst. Dit 'museum' van kunst heeft bijzondere openingstijden. Het is alleen 'open' als de brug open is voor schepen. De eerste tentoonstelling was er één van lichtkunst van de hand van John Körmeling. In neonletters staat 'Naar Zee' met een pijl die (met een knipoog) wijst in de richting van de Zee.

Op 22 april 2013 werd het belangrijke balasthuis geplaatst op de pijlers van de nieuwe brug in de Piushaven. Dit balasthuis zorgt voor het contragewicht van de brug, en is een in het oog springend gevaarte. Het is een stalen constructie met wanden van glas is 13,5 meter breed, 8 meter lang, 3,5 meter hoog met een gewicht van 43 ton. Het hangt tussen de draagarmen en gaat omhoog en omlaag bij het openen en sluiten van de brug.