Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Czellitzer, Arthur Paul Israel

Arthur Paul Czellitzer
Afbeelding gewenst
Volledige namen Arthur Paul Czellitzer
Geboortedatum 05-04-1871
Geboorteplaats Breslau (DE)
Adres Willem II-straat 64
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Margarete Salomon
Beroep Oogarts
Overlijdensdatum 16-07-1943
Plaats van overlijden Sobibor (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Gebeurtenis

Arthur Paul Czellitzer was zoon van een fabrikant. Hij studeerde geneeskunde aan de universiteiten van Breslau, Freiburg/Breisgrau en München. Vervolgens werkte hij als assistent bij de oogklinieken van universiteiten in Heidelberg, Straatsburg en Sorbonne-Parijs. In 1900 vestigde hij zich als oogarts in Berlijn. Vanaf 1907 had hij daar een privékliniek. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte hij op de afdeling oogheelkunde van het militair ziekenhuis te Warschau. Hij was in Duitsland oprichter van de Gesellschaft für jüdische Familienforschung (1924) en van het 'Zeitschrift für jüdische Familienforschung'. Czellitzer publiceerde niet alleen over genealogie, maar ook over fysiologische optiek en oogziektes. In 1929 verscheen zijn Vererbung des Astigmatismus. In 1938 vanuit Berlijn naar Breda gekomen en in 1940 naar Tilburg. Zijn vrouw en zijn drie dochters bevonden zich in het buitenland (vrouw in Engeland, Isle of Man, ze was daar in 1940 in een kamp geïnterneerd vanwege haar Duitse afkomst; twee gehuwde dochters in de Verenigde Staten en op Cuba). In 1943 gedeporteerd naar concentratiekamp Vught en omgekomen in het concentratiekamp Sobibor.

Voornamen

Arthur Paul (per 1 januari 1939 door nazi’s de toevoeging: Israël).

Gezinsleden

Arthur Paul Israël was gehuwd met Margaretha Salomon.

Woonadres

Geheugen van Tilburg

Literatuur

J.H. Coppenhagen, Anafiem Gedoe‘iem. Overleden joodse artsen uit Nederland 1940-1945 (Rotterdam 2000) 86.

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Externe link

Joods Monument