Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Cridland, Graham Curtis

Graham Curtis Cridland
Cridland, Graham C..jpg
LEST WE FORGET
Geboortedatum 08-02-1925
Geboorteplaats Ely, Cardiff (Wales,GB)
Overlijdensdatum 23-11-1944
Plaats van overlijden Goirle. (NL) (British Hospital)
Bijzonderheden Ongeval met een landmijn

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ LEST WE FORGET

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in en rondom Goirle. Deze slachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant-Goirle.

We streven ernaar om bij deze personen hun naam, hun verhaal, hun afbeelding te plaatsen en daarmee te eren en bedanken en de herinnering aan hen levend te houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.

Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook voor die van U. !!

Graham Curtis Cridland is een van hen. Hij overleed op 19-jarige leeftijd.

Info

 • Nationaliteit : Britse
 • Onderdeel : Royal Engineers
 • Eenheid : 24th. Field Coy
 • Registratienummer : 14567136
 • Rang : Sapper
Graf: Graham Curtis Cridland (Foto: GeKa)

Achtergrond

Graham Curtis Cridland geboren op zondag 8 februari 1925 in Ely, Cardiff (GB). Graham is de oudste zoon van William en Gertrude Cridland, woonde in Ely, Cardiff, Wales.

Gebeurtenis

Vertel het verhaal en iedereen weet wie je bent. (Door G. Kobes verteld bij herdenking op 27 oktober 2012)

De ellende van de Tweede Wereldoorlog heeft er voor gezorgd dat 28 soldaten op dit kerkhof hun laatste rustplaats hebben gekregen. Wij weten slechts hun naam en hun nationaliteit en soms nog de leeftijd….. maar dan houdt het ook op. Maar wie waren zij ? Waarom liggen zij hier begraven? Hoe zagen zij er uit ? Wat is er gebeurd?? Kortom: wat is hun verhaal? Wat is hun geschiedenis? Herdenken is ook nadenken, niet alleen nadenken over hetgeen gebeurd is. maar ook nadenken over hoe het kon gebeuren. Het is dan wel van belang om het verhaal te kennen. Een naam wordt immers snel vergeten, een gezicht of een verhaal niet. Op deze wijze blijven ook deze herinneringen bewaard voor de toekomst. Begrippen als Vrede en Vrijheid zijn dan makkelijker te begrijpen. Vorig jaar vertelde ik U het verhaal van Eithne Swanton, U weet het vast nog wel, zij is de enige vrouwelijke soldaat die hier op dit kerkhof is begraven.

Vandaag vertel ik U het verhaal van haar buurjongen Graham Cridland. Zij hebben elkaar nimmer gekend maar de oorlog bracht ze beiden naar hier, naar hun laatste rustplaats ver van hun vaderland. Ik vertel het verhaal van Graham niet alleen. Ook Michael Randall die naast mij staat wil over Graham vertellen. Michael is getrouwd met Graham’s zuster Pauline, die ook hier aanwezig is en namens haar zal Michael iets vertellen. Graham werd op 8 februari 1925 in Wales geboren. Hij was de oudste van de 8 kinderen van William en zijn vrouw Gertrude Cridland. Hij groeide op in het plaatsje Ely, vlakbij Cardiff (UK). Hier bezocht hij ook de lagere school, was misdienaar en koorknaap in de plaatselijke kerk. Later ging hij bij de verkennerij. Graham was een rustige en zorgzame jongen. Als hij met verlof naar huis kwam ging hij eerst met zijn kleine zusje Pauline wandelen in het park. Toen Graham 14 jaar was ging hij werken bij het Britse Spoor. Deze keuze was niet vreemd: zijn vader en drie broers werkten hier ook. Vader William was ook in militaire dienst. Hij vertrok van huis voor een militaire oefening, belandde in Frankrijk en kon nog net met het laatste schip Duinkerken verlaten om veilig weer in Engeland aan te komen.

Graham ging in militaire dienst en werd ingedeeld bij de Royal Engineers, de Genietroepen. Hij werd opgeleid om mijnen onschadelijk te maken. Op 7 juli 1944 werd zijn onderdeel in Frankrijk ontscheept en langzaam trokken zij achter de troepen aan richting ons land. Al vrij snel na de bevrijding van ons dorp Goirle kwam hij in Goirle aan om de mijnen op te ruimen. Toen zijn onderdeel verder trok bleef Graham echter in Goirle om het werk voor te zetten. Hij was ingekwartierd bij de familie van Lisdonk, waar hij het heel erg naar zijn zin had. Hij kon het goed vinden met de kinderen uit dit gezin die ongeveer zijn leeftijd hadden.

Op dinsdag 21 november 1944, Goirle zelf was net bevrijd, was Graham met zijn groep op patrouille en toen zij langs de kerk het Trambaantje op wilden lopen, zagen zij een vrouw bij een huis bezig met het ophangen van de was. De soldaten wisten dat er veel mijnen lagen en probeerden de vrouw hiervoor te waarschuwen, hetgeen echter mislukte. De commandant vroeg een vrijwilliger om naar de vrouw toe te gaan en haar te waarschuwen dat zij beter binnen kon blijven. Graham meldde zich terstond en ging op weg naar het huis. Het lukt hem om bij het huis te komen en de vrouw te waarschuwen. Op de terugweg ging het echter mis. Hij trapte op een mijn en raakte levensgevaarlijk gewond aan beide benen. Snel werd hij naar het hospitaal bij de fraters gebracht, maar hulp mocht echter niet meer baten. Graham heeft een heldendaad verricht. Hij heeft een vrouw kunnen waarschuwen voor de gevaarlijke Duitse landmijnen.

Deze vrouw verloor haar leven niet, in Wales verloor een moeder wel haar oudste zoon door deze heldendaad....... Twee dagen later, op donderdag 23 november 1944 overleed Graham. Hij was slechts 19 jaar oud.

Het eerbetoon aan hem is twee keer per jaar bloemen op zijn graf.... (Graham Cridland, remember his name, remember his story...and never forget him.) Graham Cridland, onthoud zijn naam, onthoud zijn verhaal en vergeet hem nooit meer..

Graham is begraven op het gedeelte van de Commonwealth War Graves op het kerkhof van St. Jan, St. Jansstraat te Goirle. Jaarlijks wordt hier rond 27 oktober een militaire herdenking gehouden voor 27 mannen en 1 vrouw, uit respect en opdat we ze niet vergeten.

Graflocatie

 • Begraafplaats : Commonwealth War Graves-- RK. St. Jan te Goirle (NL)
 • GPS Coordinates : Latitude: 51.51874, Longitude: 5.06559
 • Graf nr. : Rij 2 graf 2
 • Tekst op grafsteen : We asked life for you dearest Graham, but God gave you eternal rest.

(We vroegen het leven voor je liefste Graham, Maar God gaf je eeuwige rust.”)

Herdenkingen

Ereveld Goirle (foto: BvW)

Bronnen

Literatuur

 • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
 • J.C. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
 • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van wapenbroeders.