Coronapandemie en de universiteit
Tussen 2020 en 2022 heerste er wereldwijd een coronapandemie, de veroorzaker was SARS-CoV-2, een voor de mens nieuw coronavirus. Het maatschappelijk leven kwam in die tijd in een groot deel van de wereld tot stilstand, leidde tot veel slachtoffers en een economische recessie. Ook in Nederland, waar de samenleving in maart 2020, eind 2020 en december 2021 zelfs in lockdown ging en scholen en universiteiten gesloten werden. Online onderwijs en tentaminering werden geleidelijk ingevoerd, ook werden er tentamens in grote tenten op de campus afgenomen, waarbij de door de overheid opgelegde afstand van 1,5 meter tot elkaar in acht diende te worden genomen. Studenten, medewerkers en docenten leerden daarnaast, veelal versneld, te werken met online applicaties zoals Teams, Zoom en Sharepoint.
Hoewel sinds het academische jaar van 2022 Tilburg University er weer voor gekozen heeft om fysiek onderwijs op de campus centraal te stellen, heeft de universiteit ook besloten om het gebruik van digitale en online onderwijsmiddelen eveneens te blijven bevorderen, om hiermee de kwaliteit van het onderwijs te verhogen. Deze ambitie werd vertaald in het Blended Learning Program 2022-2027. Ook hybride werken voor medewerkers, deels op kantoor en deels thuis, is een nieuwe fenomeen als gevolg van de pandemie, dat nu algemeen geaccepteerd wordt. Daarnaast zijn er aan Tilburg University diverse nieuwe onderzoeksprogramma’s opgestart die de gevolgen en de impact van de coronapandemie op de maatschappij onderzoeken. Het langdurig volgen van online onderwijs en de onmogelijkheid om medestudenten te ontmoeten en een sociaal leven op te bouwen in een groot deel van de periode 2020-2022 leidden tot veel psychische klachten bij studenten en ook uitval, vooral onder de internationale studenten. Tilburg University ontwikkelde diverse programma’s, podcasts en trok extra studentenpsychologen aan om studenten mentaal te ondersteunen. Ook studentenverenigingen zetten acties op touw, zoals ONS Soepje, om de studenten door de moeilijke tijd heen te helpen.
Een ander effect van de wereldwijde pandemie was dat veel studenten en (buitenlandse) ouders van (internationale) studenten hun baan en daarmee inkomen verloren. De universiteit heeft daarvoor ruimhartig middelen ter beschikking gesteld, waardoor studenten in financiële nood geholpen konden worden. De termijnen voor het betalen van collegegeld zijn twee jaar lang versoepeld. Ook DUO heeft een aantal voorzieningen toegekend voor studenten die tijdens de pandemie studeerden, zoals een jaar langer gebruikmaken van de Ov-studentenkaart en extra toelages voor wie in die tijd een diploma haalde, als tegemoetkoming in de veronderstelde studievertraging. Ook de ‘zachte knip’ werd tijdelijk heringevoerd. Als een student nog niet zijn vooropleiding af had, kon hij voorwaardelijk al met de vervolgopleiding beginnen (van hbo-propedeuse naar wobachelor, van premaster naar master, van wo-bachelor naar wo-master).