Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Cornelis de Werdt

Eerste leken-tuinman van Huize Assisië.

Cornelis de Werdt
9.3 Cornelis de Werdt.jpg


Johanna Dekkers
9.4 Johanna de Werdt-Dekkers.jpg

Cornelis de Werdt, ook wel Knillis Wertjes genoemd, is geboren op 20 oktober 1879 te Helvoirt. Zijn ouders waren Gerardus de Werdt en Petronella van Rijswijk. Uit het huwelijk werden vier kinderen geboren: Antonius, Maria, Cornelis en Johannes. Antonius en Johannes zijn beide jong gestorven. Petronella van Rijwijk had nog twee voorkinderen uit een eerder huwelijk met Marinus van Turnhout, namelijk Martinus en Henricus. Allen hebben zij hun jeugdjaren doorgebracht in een klein keuterboerderijtje aan de Korte Achterstraat in Helvoirt. De Korte Achterstraat werd in die tijd ook wel het Geitenstraatje genoemd. Later is de naam omgedoopt tot Sint-Nicolaasstraat. In 1908 is Cornelis op Huize Assisië gaan werken en wonen; in het begin als knecht. Wellicht heeft hij voor 1908 enkele jaren als losse kracht op Huize Assisië gewerkt. In het jaar 1910 is hij het huwelijk aangegaan met de in Vught geboren Johanna Dekkers. Het echtpaar is in 1911 naar Udenhout vertrokken, waarna het in 1914 in de eerder besproken dubbele woning te Haaren, adres Holeind A 14, is gaan wonen. De koop deed Cornels samen met Driek Verhoeven die met zijn zus Maria getrouwd was. De werkzaamheden, die Cornelis de Werdt vanaf zijn indiensttreding op Huize Assisie verrichtte, zijn achtereenvolgens: grondwerkzaamheden, boerderijknecht en plantsoenendienst (tuinman). Omdat hij bij Assisië werkte en ook in de buurt van Assisië woonde, kon hij van allerlei gemakken van Assisië gebruik maken. Zo kocht hij met regelmaat een mud kolen voor ƒ0,80, een half mud kalk voor ƒ0,32, kunstmest voor ƒ4,30, mangelwortelplanten voor ƒ1,30, een kokosmatje van 60 cent en elke twee maanden kocht Cornelis een zak bloem van 25 kilo. Zijn vrouw kocht er hemden. Een interessant detail is dat Cornelis voor zijn in 1914 overleden zoontje (Gerardus, 7 maanden oud) een doodskistje heeft laten maken voor de prijs van ƒ1,45. In het dagkasboek zien we dat vanaf 1914 mevrouw De Werdt regelmatig naai- en stopwerkzaamheden doet en dat zij hiervoor ook werkloon kreeg. Volgens het memoriaalboek van periode 1921- 1930, wordt er in 1923 voor de laatste maal werkloon aan Cornelis de Werdt uitbetaald. Een verklaring hiervoor kan zijn geweest dat hij in dat jaar door ziekte arbeidsongeschikt is geworden. Hij heeft hierna nog drie jaar geleefd en is op 15 november 1926 op 50-jarige leeftijd in Biezenmortel overleden. Johanna de Werdt – Dekkers heeft toen als weduwe met haar twee zonen Jos en Piet tijdelijk gewoond in een klein boerenwoninkje thans Winkelsestraat 16, hoek Winkelsestraat / Capucijnenstraat. Rond 1930 heeft de familie De Werdt een nieuw woonhuis laten bouwen, nu Winkelsestraat 12.

Jubileum Assisië
9.10 Piet, Fien, Joke, Jos de Werdt en Driek Verhoeven jubileum Assisië.jpg
Jubileum Assisië. Vlnr: Piet,_Fien,_Joke,_Jos_de_Werdt_en_Driek_Verhoeven_

De functie en het beroep van de vader werd vroeger meer dan tegenwoordig voortgezet door de zoon. Ook hier is dat het geval geweest. Jos de Werdt is op 13-jarige leeftijd op Huize Assisië als knecht in dienst getreden en heeft daarna het beroep van zijn vader als tuinman op Assisië voortgezet. Jos de Werdt is op 1 juni 1980, nadat hij 51 jaar op Assisië gewerkt heeft, met pensioen gegaan. Piet de Werdt had net als zijn broer Jos ook zijn werk gevonden op Assisië. Hij werkte eerst op de boerderij en daarna in de verpleging. (Zie ook Unentse Sprokkels 11, blz. 48 t/m 57.)