Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Cools, Leonardus

Leo Cools
Afbeelding gewenst
Volledige namen Leonardus Cools
Geboortedatum 19-07-1922
Geboorteplaats Tilburg
Adres Heikestraat 36
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Maria Gertruda van Rooij
Beroep Fabrieksarbeider
Overlijdensdatum 05-04-1945
Plaats van overlijden Neuengamme (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Leonardus Cools(Geb. Tilburg 19-7-1922 gest. Neuengamme-Farge 5-4-1945), muzikant. Zoon van Ludovicus Cools (1883-1933 ) en Maria Johanna Videler (1886-1969).

Achtergrond en jeugd

Leo Cools wordt op 19 juli 1922 te Tilburg geboren als zoon van Ludovicus Cools, koopman en Maria Johanna Videler. Leonardus groeit op in Tilburg en woont op verschillende adressen. Op 17 december 1943 trouwt Leo op 21-jarige leeftijd met de 19-jarige Maria van Rooij in Oss. Leo staat in 30 maart 1944 geregistreerd als dwangarbeider maar is zonder verlof weggebleven

Arbeidsinzet in Duitsland

Leo staat al een poosje in het opsporingsregister vanwege “contractbreuk” als hij op 18 augustus 1944 binnengebracht wordt in de strafgevangenis in Scheveningen, het zgn. Oranjehotel. Vandaar wordt hij naar kamp Vught gebracht. Op 30 augustus wordt hij ingeschreven in kamp Amersfoort om op 8 september op transport gesteld te worden naar Duitsland. Daar komt Leo uiteindelijk terecht in kamp Neuengamme-Farge De SS richtte in oktober 1943 het buitenkamp van het concentratiekamp Neuengamme op in Farge. Ongeveer 3.000 mannen werden met verschillende transporten naar Bremen-Farge gestuurd, wat Farge tot een van de grootste buitenkampen van het concentratiekamp Neuengamme maakte. De leef- en werkomstandigheden waren erbarmelijk, veel gevangenen stierven van honger, ziekte en uitputting. Een van de slachtoffers was Leo Cools

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Internet

Satellietkamp Bremen-Farge

Gebeurtenis