Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Cools, Henricus Lambertus

Henricus Lambertus Cools
e2674d35-f5a0-dcd3-9dd8-6881153b1157.jpg
Volledige namen Henricus Lambertus Cools
Geboortedatum 23-11-1880
Geboorteplaats Tilburg
Adres Heieind 7
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Anna Maria Hendriks
Beroep Landarbeider
Overlijdensdatum 17-01-1945
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Neergeschoten door de Binnenlandse Strijdkrachten (BS).

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Gebeurtenis

Op woensdag 17 januari 1945 wilden vier leden van de Binnenlandse Strijdkrachten huiszoeking doen bij Cools op Heieind, omdat men aanwijzingen had dat hij onrechtmatig goederen in huis had die afkomstig waren van Engelse militairen. Op de achterplaats van de woning ontstond een gespannen verhouding, omdat Cools en zijn zoon zich recalcitrant opstelden (mening van de BS-ers) of omdat de BS-ers zich arrogant opstelden (mening van de zoon van Cools). De commandant van de huiszoekingsploeg sommeerde Cools en zijn zoon hun handen omhoog te doen en naar binnen te gaan. Op het moment dat zij naar de achterdeur liepen, klonk er een schot. Cools zakte zwaar gewond in elkaar en viel voorover op de grond. Een van de BS-ers had Cools met de loop van zijn geweer een duwtje tegen de rechterschouder gegeven om hem te manen door te lopen. Daarop ging zijn geweer, dat niet gezekerd was, af. Dat het geweer niet gezekerd was, kwam omdat de BS-ers gewaarschuwd waren dat Cools gevaarlijk was. Hij bezat een jachtgeweer en werd tot alles in staat geacht. Cools werd op een bed in de huiskamer gelegd en een dokter werd gewaarschuwd. Die kwam even later, maar medische hulp mocht niet meer baten.

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg