Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Coolen, Henricus Johannes Adrianus

Henk Coolen
Coolen foto.jpg
Volledige namen Henricus Johannes Adrianus Coolen
Geboortedatum 08-06-1922
Geboorteplaats Tilburg
Adres Bredaseweg 239
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Timmerman
Overlijdensdatum 05-06-1945
Plaats van overlijden Ooltgensplaat

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Henricus Johannes Adrianus Coolen (Geb. 8-6-1822 Tilburg– gest. 5-6-1945 Ooltgensplaat), Timmerman. Zoon van Josephus Joannes Coolen ( 1887-1941) en Joanna Maria Wilhelmina Engel (1883-1971).

Achtergrond en jeugd

Henk wordt op 8 juni 1922 te Tilburg geboren als zoon van Josephus Joannes Coolen ,timmerman, en Joanna Maria Wilhelmina Engel. Henk groeit op in de Noordstraat. Later verhuist het gezin naar de Bredaseweg. Henk is de derde in de rij in het gezin van vier kinderen. Hij heeft een zus en twee broers.

Gebeurtenis

In april 1945 gaat Henk vrijwillig in militaire dienst. Hij wordt geplaatst in het regiment Jagers en na een opleiding in Frankrijk wordt hij in Ooltgensplaat geplaatst. Hier onderhoudt hij met een oude Duitse stormboot een veerverbinding tussen Dintelsas Zeeuws-Vlaanderen en Ooltgensplaat op Goeree-Overflakkee. Deze veerdienst die bedoelt was voor het transport van manschappen vervoerde soms ook burgers. Op 5 juni opent Henk een deur van een bunker vlak bij de Galathese haven in Ooltgensplaat. Aan de deur zat een verborgen explosief, geplaatst door Duitse militairen. Deze booby-trap kost de 23-jarige Henk het leven.

Nieuwsblad van het Zuiden 7 juni 1945
Nieuwsblad van het Zuiden 7 juni 1945
Opbouw, Christelijk-Nationaal weekblad voor Goeree en Overflakkee 23 juni 1945

Met de boot die Henk bevaren had werd zijn stoffelijk overschot, bedekt met de Nederlandse vlag, naar Dintelsas gevaren om vandaaruit naar Tilburg gebracht te worden. Hij werd met militaire eer begraven op het kerkhof van de parochie Korvel.

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)
  • Nieuwsblad van het Zuiden 8 juni 1945


Websites