Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Cohen-Posner, Edith

Edith Cohen-Posner
Afbeelding gewenst
Volledige namen Edith Posner
Geboortedatum 20-11-1905
Geboorteplaats Essen (DE)
Adres Zomerstraat 14
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Max Cohen
Overlijdensdatum 31-01-1944
Plaats van overlijden Auschwitz (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Cohen-Posner, Edith (geb. Essen (DE) 20-11-1905, gest. Auschwitz (PL) 31-01-1944), pensionhoudster. Gehuwd met Max Cohen. Zij kregen één dochter.

Achtergrond

Edith Posner werd op 20 november 1905 in Essen (DE) geboren. Het is niet bekend wie haar ouders waren. Zij trouwde met Max Cohen, met wie zij een dochter kreeg, Lore.
De man van Edith Posner woonde sinds 1937 in Zuid-Amerika (Buenos Aires). Edith en haar dochter Lore vluchtten in november 1937 vanuit Essen naar Den Haag. Omdat vanaf september 1940 de gehele kuststreek van Schiermonnikoog tot Zeeuws-Vlaanderen verboden gebied werd voor niet-Nederlandse vluchtelingen (voornamelijk uit Duitsland gevluchte Joden), verhuisden Edith en Lore op 2 oktober 1940 naar Tilburg. Daar begon Edith aan de Zomerstraat 14[1][2] een Joods pension. Zij was daardoor ook betrokken bij de Joodse Raad, afdeling Tilburg, maar beschikte niet over een 'Sperre' (voorlopige vrijstelling van deportatie).

Deportatie

Edith en haar dochter hadden een oproep gekregen om zich op 28 augustus 1942 bij het station in Tilburg te melden voor deportatie. Zij werden echter voorlopig vrijgesteld en konden naar huis terugkeren. Op 9 april 1943 moesten zij hun reisvergunning ophalen voor vertrek naar Vught, de volgende dag. Vanaf september 1943 werkte Edith in kamp Vught als naaister bij de bontwerkerij van Splitter.[3] Op 15 november 1943 vertrekt een trein vanuit Vught die (met Westerbork als tussenstop) rechtsreeks doorgaat naar Auschwitz. Daar worden Edith Posner en haar dochter Lore op 31 januari 1944 vermoord.

Gebeurtenis

Advertentie in het Joodsche weekblad, 04-09-1942

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).
  • J. Bader, Kroniek van 'n Vervolging, Joden in Tilburg, Waalwijk en omstreken (Soesterberg 2018).
  • Marieke Meeuwenoord, Mensen, macht en mentaliteiten achter prikkeldraad: een historisch-sociologische studie van concentratiekamp Vught (1943-1944), dissertatie (Amsterdam 2011).

Externe links

Noten

  1. In 1962 vernummerd in Heuvelstraat 124.
  2. In dit huis woonde ook de gemengd-gehuwde Jood Georg Schulvater.
  3. Een Joodse bontwerkersfamilie in Den Haag die in kamp Vught een atelier had, waar ongeveer 800 mensen werkten.