Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Cohen, Lore

Lore Cohen
Afbeelding gewenst
Volledige namen Lore Cohen
Geboortedatum 12-08-1927
Geboorteplaats Essen (DE)
Adres Zomerstraat 14
Woonplaats Tilburg
Overlijdensdatum 31-01-1944
Plaats van overlijden Auschwitz (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Gebeurtenis

De vader van Lore Cohen woonde sinds 1937 in Zuid-Amerika. Moeder en dochter vestigden zich op 20 oktober 1940 in Tilburg, komende uit Den Haag. Moeder Edith dreef een Joods pension en was medewerkster van de Joodsche Raad Tilburg, maar moeder en dochter waren niet ‘gesperrt’. Op 10 april 1943 gedeporteerd naar concentratiekamp Vught. Omgekomen in het concentratiekamp Auschwitz.

Gezinsleden

Lore Cohen was dochter van Max Cohen en Edith Posner.

Woonadres

Zomerstraat 14 (Tilburg)

1997 Monumentje Openbare Lagere School III

De Joodse leerlingen van zowel de eerdergenoemde Rijks HBS als de openbare lagere scholen mochten die scholen vanaf augustus 1941 niet langer bezoeken. De directeuren kregen de opdracht om lijsten samen te stellen met de namen van Joodse leerlingen. De Rijks HBS gaf veertien namen op, de twee openbare lagere scholen van Tilburg samen zesentwintig. De OLS no. III was gevestigd aan de Korte Schijfstraat, in het centrum van de stad. In 1997 vond er een reünie plaats van de voormalige klas 6 en 7 uit 1940-1941. Aangezien het oude schoolgebouw gebruikt werd door kunstenaars, werd in de naastgelegen Openbare Basisschool De Vuurvogel de plaats van herinnering gecreëerd. Oud-klasgenoot Piet de Vries maakte daarvoor een monumentje: een gespleten zwerfkei met daarop de namen van vijf Joodse kinderen die in het schooljaar 1940-1941 in zijn klas zaten: Isaak Buchen, Lore Cohen, Klaus Deen, Lex van Leeuwen en Roosje Mozes. De tekst aan de binnenzijde van de zwerfkei luidt: 'Als deze steen zijn wij ruw gescheiden door helse krachten buiten ons, blijven wij altijd een deel van elkaar.’ Een van de oud-klasgenoten licht de betekenis toe: 'Dat de steen gespleten is, vind ik heel symbolisch, wij zijn verscheurd door het verlies maar voelen een verbondenheid met de gevallenen.' In eerste instantie hing het monument in een zilveren schaal, afgedekt met perspex in de hal van De Vuurvogel. Toen deze school sloot, is het monument teruggegaan naar voormalig klasgenoot Frank Mols, die het nu thuis bewaart.

Geheugen van Tilburg

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Externe link

Joods Monument