Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Cohen, Lore

Lore Cohen
Afbeelding gewenst
Volledige namen Lore Cohen
Geboortedatum 12-08-1927
Geboorteplaats Essen (DE)
Adres Zomerstraat 14
Woonplaats Tilburg
Overlijdensdatum 31-01-1944
Plaats van overlijden Auschwitz (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Cohen, Lore (geb. Essen (DE) 12-08-1927, gest. Auschwitz (PL) 31-01-1944), dochter van Max Cohen en Edith Posner.

Achtergrond

Lore Cohen werd op 12 augustus 1927 in Essen (DE) geboren als dochter van Max Cohen en Edith Posner.
De vader van Lore Cohen woonde sinds 1937 in Zuid-Amerika (Buenos Aires). Lore en haar moeder vluchtten in november 1937 vanuit Essen naar Den Haag. Omdat vanaf september 1940 de gehele kuststreek van Schiermonnikoog tot Zeeuws-Vlaanderen verboden gebied werd voor niet-Nederlandse vluchtelingen (voornamelijk uit Duitsland gevluchte Joden), verhuisden Lore en haar moeder op 2 oktober 1940 naar Tilburg. Lores moeder begon daar aan de Zomerstraat 14 een Joods pension.[1][2] Haar moeder was daardoor ook betrokken bij de Joodse Raad, afdeling Tilburg, maar beschikte niet over een 'Sperre' (voorlopige vrijstelling van deportatie).
Aan het begin van de oorlog was Lore Cohen leerling van de Openbare Lagere School nr. 3 aan de Korte Schijfstraat. Klasgenootjes van haar waren Isaak Buchen, Klaus Deen, Lex van Leeuwen en Roosje Mozes. Het is niet bekend of zij daarna ook nog op de rijks-hbs in Tilburg of het Joods lyceum in Den Bosch gezeten heeft.

Deportatie

Lore en haar moeder hadden een oproep gekregen om zich op 28 augustus 1942 bij het station in Tilburg te melden voor deportatie. Zij werden echter voorlopig vrijgesteld en konden naar huis terugkeren. Op 9 april 1943 moesten zij hun reisvergunning ophalen voor vertrek naar Vught, de volgende dag. Daar verblijven zij tot 15 november 1943. Die dag vertrekt een trein vanuit Vught die (met Westerbork als tussenstop) rechtsreeks doorgaat naar Auschwitz. Daar worden Lore en haar moeder op 31 januari 1944 vermoord.

Gebeurtenis

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).
  • J. Bader, Kroniek van 'n Vervolging, Joden in Tilburg, Waalwijk en omstreken (Soesterberg 2018).

Externe links

Noten

  1. In 1962 vernummerd in Heuvelstraat 124.
  2. In dit huis woonde ook de gemengd-gehuwde Jood Georg Schulvater.