Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Clarissen-coletinen

De clarissen zijn gesticht door de heilige Clara, en de clarissen-coletinen zijn volgelingen van de Vlaamse heilige Coleta (1381-1447). In 1889 vestigde deze orde zich in Tilburg, in een door Hubert de Beer ontworpen kloostercomplex aan de Lange Nieuwstraat. De zusters werden ook ‘slotnonnen’ genoemd omdat ze hun leven sleten in gebed en ze volledig van de buitenwereld waren afgesloten. Dat externe contact werd onderhouden door buitenzusters.

De laatste acht clarissen-coletinen verlieten hun Tilburgse klooster in 1989 en vestigden zich in Someren. Het gebouw kwam in handen van Stichting De Sprengk die er een zingevingscentrum vestigde. TBV Wonen kocht het complex in 2004 en in 2007 werd het verbouwde rijksmonument (sinds 2001) betrokken door studenten van de Brabant Medical School.

In het interieur zijn authentieke onderdelen bewaard gebleven, zoals antieke handpompen, een carrouselluik voor goederenleveranties en massief houten deuren. In 2000 kwamen de zusters nog een keer terug Tilburg, op initiatief van het Sint Nicolaas Comité Tilburg. Deze organisatie houdt met Carnavalsstichting Tilburg een traditie in ere. Voorafgaand aan Sinterklaas en carnaval worden worsten geofferd aan Clara, de patroonheilige van goed weer. Een ander Tilburgs gebruik dat met de clarissen samenhing, was een ritueel waarbij een moeder van een pasgeboren kind een relikwie van de heilige Coleta kreeg omgehangen, dit om de boreling een gezonde toekomst te schenken.

In 2009 werd op initiatief van de werkgroep Theresia in de Schijnwerpers een film over de clarissen-coletinen gemaakt.