Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Chris Feijt

Chris Feijt
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Volledige naam Adam Christiaan Feijt
Geboren 6 oktober 1934, Woerden
Overleden 29 januari 2020, Tilburg
Nationaliteit Nederlands
Bekend van Voetbalclub Willem II (1954-1963)

Van Woerden naar Willem II

Doelman Chris Feijt (Tilburg 1934) maakte in 1954 de overstap van Woerden naar Willem II. Feijt is de opvolger van Cees Botermans. De 19-jarige Feijt was een talentvolle keeper bij SC Woerden, de club die een paar maanden eerder kampioen werd van de 4e Klasse D. Bij Willem II kijkt hij zijn ogen uit. De meisjes of vrouwen van de spelers mogen mee naar uitwedstrijden en na zo’n reis wordt er ergens gegeten. Na thuiswedstrijden staan eitjes en kroketten klaar.

Topkeeper

Met Willem II werd hij in 1955 landskampioen en won hij in 1963 de KNVB-beker. Hij was een topkeeper met sterke spelhervattingen, tegenwoordig een ‘meevoetballende keeper’ genoemd. Feijt speelde 192 competitiewedstrijden voor Willem II, vanaf 1956 in de Eredivisie. Na 1963 was hij actief bij Feyenoord en DFC, maar hier zat hij steeds op de reservebank. Dat gold ook voor zijn aandeel in het Nederlands elftal, omdat destijds keepers als Eddy Pieters Graafland en Frans de Munck actief waren. Feijt speelde wel voor het Nederlandse B-team.

Hij verdedigt vanaf het begin van het seizoen 1954-1955 het doel van Willem II en behaalt met de Tricolores meteen de landstitel. Eerder was hij al gekozen in het Nederlands jeugdelftal, maar als keeper van Willem II wordt zijn talent pas goed duidelijk. Hij wordt gekozen in het Militair elftal, het Nederlands B-elftal en is regelmatig reservedoelman van het Nederlands A-elftal. Concurrenten zijn Frans de Munck (Fortuna ’54), en Eddy Pieters Graafland (Ajax).

Voetballer van het jaar

Chris is een geweldige lijnkeeper met prima reflexen, zowel technisch als tactisch goed en zijn uittrappen zijn bijzonder. Hij beheerst de dropkick. In het seizoen 1960-1961 wint hij glansrijk de verkiezing ‘Voetballer van het Jaar’. In 1963 biedt Willem II hem een contract aan dat hij bedroevend slecht vindt. Woedend wijst hij het bestuur de deur. Na 289 officiële wedstrijden bij Willem II vertrekt hij naar Feyenoord.

In december 1999 wordt hij gekozen als keeper van het Willem II-elftal van de 20e eeuw. Tot op hoge leeftijd verzorgt hij het graf van zijn oud-trainer Dr. František Fadrhonc. Hij overlijdt op 29 januari 2020 op 85-jarige leeftijd in zijn woonplaats Goirle.


Aantal wedstrijden: 289
Aantal doelpunten: 0
Positie: doelman

Bronnen

Wikipedia


Tekst op deze pagina met dank aan de makers van de tentoonstelling 'Leev' Hoezee 125 jaar Willem II' in 2021 in Bibliotheek LocHal