Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Chinezen

Restaurant China Garden
Exterieur van restaurant China Garden op de Heuvel in 1976 (fotograaf Dré van den Bogaard, collectie Regionaal Archief Tilburg).

Veel Chinese zeelieden zagen hun werk aan boord van schepen wegvallen als gevolg van de crisis van 1929. Ze kregen geen steun en moesten eigen inkomsten genereren. Een daarvan was de verkoop van zelfgemaakte pindakoekjes en ‘Pinda, pinda, lekka, lekka’, werd een gevleugelde uitspraak. In 1932 werd in Tilburg een comité opgericht ter ondersteuning van de ‘Pindamannen’. Op Willem II-straat 5 stonden in de jaren dertig vijf Chinezen als kooplieden geregistreerd. Onder de naam Sjanghai werd aan het begin van de jaren vijftig in de Stationsstraat het eerste Chinese restaurant (Chinese restaurants) in Tilburg gevestigd. In 2006 werd in Tilburg de Chinese school gesticht om tweede en derde generatie kinderen die hier opgroeien in aanraking te laten komen met de Chinese taal en kultuur. Sinds oktober 1996 onderhoudt Tilburg een officiële stedenband met de Chinese stad Changzhou. Vergeleken met Breda (sinds 2007) was Tilburg er vroeg bij om contacten aan te knopen met deze economische macht in opkomst, maar vergeleken met Eindhoven (sinds 1985) was Tilburg aan de late kant.