Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Catalonië

In 1900 richtte Henri Verbunt de Tilburgsche Stroohulzenfabriek Catalonië op in de Stedekestraat. Deze strohulzen waren voornamelijk bestemd voor het verpakken van wijnflessen. Behalve strohulzen verhandelde Verbunt onder meer wijnflessen en inmaakglazen. In onderafdelingen van het bedrijf werden vanaf 1904 afsluitkurken en vanaf 1908 afsluitcapsules geproduceerd.

In 1916 brandden de bedrijfspanden in de Stedekestraat grotendeels af, maar ze werden herbouwd. Waarschijnlijk vanaf dat jaar werden de kurken- en capusleafdelingen overgenomen door de Capsulefabriek Holland (Schiedam) en de Kurkenfabriek Schiedam. Daarnaast ontwikkelde Verbunt een juteweverij, een olie- en een foeragehandel en een bedrijf in kerkelijke benodigdheden aan de Gasthuisstraat (Gasthuisring).

In 1937 werd Catalonië overgenomen van de erven Verbunt door Harrie van Diessen, die al vanaf 1920 in het bedrijf werkzaam was. Omdat de opkomst van kartonverpakkingen het gebruik van strohulzen overbodig maakte, ging Van Diessen zich volledig toeleggen op onder meer wijn-, bier-, melk- en limonadeflessen.

In 1972 werd Harries zoon Joop in een vennootschap onder firma (vof) mede-eigenaar en na het overlijden van Harrie (1979) nam Joop het bedrijf volledig over. In 1980 werd de vof omgezet in een besloten vennootschap Flessenhandel Catalonië. In 1993 werd de ondereming overgenomen door Joops zonen Harrie en Joop en veranderde de naam in Catalonië Glasverpakkingen. Het bedrijf, dat ook glazen potten en afsluitingen levert, bestaat nog steeds in de Stedekestraat.