Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Carter, Walter Frederick

Walter Frederick Carter
Derde van links Walter Frederick Carter in juli 1944 na de terugkeer in Engeland van een raid op Duitsland. Op de foto ook de latere koningin Elisabeth.
Volledige namen Walter Frederick Carter
Geboortedatum 07-02-1923
Geboorteplaats Dunsden Green, Oxfordshire (GB)
Adres Fairlawn Road
Woonplaats Tadley, Hampshire (GB)
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Metselaar
Overlijdensdatum 21-07-1944
Plaats van overlijden Tilburg

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Carter, Walter Frederick (geb. 07-02-1923 Dunsden Green, Oxfordshire (GB), gest. Tilburg 21-07-1944), sergeant bij de RAF, in het 'gewone leven' metselaar. Hij overleed op 21-07-1944 in Tilburg bij een vliegtuigcrash. Carter was ongehuwd.

Rang, functie en onderdeel

Walter Frederick Carter, Sergeant (Mid Upper Gunner) 75 Sqdn RAF. Carter is begraven op de Algemene begraafplaats aan de Gilzerbaan te Tilburg, vak B, rij 2, graf 59. Grafschrift: DIED DOING HIS DUTY. YEARS PASS BUT LOVE AND MEMORY LAST. MUM AND DAD.

Behalve Carter kwamen om: Henry John Burtt, Vernon Charles Cornish, Gottfred Lyall Gillan en George Arthur Levy.

Gebeurtenis

Juli 1944. De geallieerden hebben vast voet in Europa gekregen. Operatie ‘D-Day’ is geslaagd, de opmars is in volle gang. De bombardementen gaan echter ook voort, zoals in de nacht van 20 op 21 juli 1944. Deze warme en heldere zomernacht is één van de drukste nachten geweest voor de Tilburgse Luchtbeschermingsdienst. De geallieerden voeren deze nacht aanvallen uit op de synthetische olie-installaties van Rheinpreußen in Meerbeck-Homburg en Bottrop-Welheim. De 138 bommenwerpers van het type AVRO-Lancaster, behorende tot de No.3 Group Bomber Command, hadden het voorzien op de installaties in Meerbeck. Hun thuishaven was Mildenhall (Suffolk).

Tussen 0.39 en 02.30 uur wordt door de Luchtbeschermingsdienst luchtalarm gegeven: "Voortdurend overtrekken, op grote hoogte, van vele vijandelijke vliegtuigen, vliegend van west naar oost." Er is veel afweergeschut en schijnbaar met succes, want er worden in totaal acht toestellen gesignaleerd, die in diverse richtingen buiten Tilburg brandend neerstorten. Omstreeks 01.40 stortte het door Alan Leslie Smith bestuurde toestel neer op de grens van Tilburg en Dongen.

Het tweede toestel van de aanval op Meerbeck dat in Tilburg verongelukte was de AVRO Lancaster, gevlogen door de Nieuw-Zeelander Henry John Burtt. Het toestel stortte op 21 juli om 02.00 uur neer aan de noordgrens van Tilburg en Udenhout. De plaats werd begrensd door de Kouwenberg-Vijfhuizen en Quirijnstok. De peiling op de kaart gaf drie evenwijdige lijnen te zien, zodat werd aangenomen, dat het vliegtuig zeer ver buiten de gemeentegrens moest liggen. Dat deze peiling zo gegeven kon worden bleek achteraf mogelijk, omdat het toestel explodeerde voordat het de grond raakte en in meerdere brandende en niet brandende delen crashte. Men verkeerde terecht in de veronderstelling, dat het toestel buiten Tilburgs gebied was neergekomen en derhalve was er weinig aandacht aan besteed. Pas op 23 juli werd het toestel ontdekt: "17.31 uur, hoofdwachtmeester Paas deelde mede, dat er een vliegtuig ligt met lijken, die reeds in staat van ontbinding verkeren in de Quirijnstokstraat, richting spoorlijn Udenhout" Deze mededeling werd terstond doorgegeven aan de Ortskommandantur, doch men was -net zoals de situatie in Dongen reeds op de hoogte van het voorval. De lijken waren reeds vrijgegeven en de Luchtbeschermingsdienst werd dringend verzocht ook deze lijken te bergen. In eerste instantie vond men drie lijken, doch 's avonds om 23.00 uur werden nog twee lijken gevonden. De twee overige bemanningsleden, Connell en Coedy, werden als vermist opgegeven, doch later bleek dat de Duitsers deze twee reeds gevangen hadden genomen.[1]

Externe link

Noten

  1. Bron: G. Kobes, De Tilburgse Koerier, 26 oktober 1989.