Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Café De Rustende Jager

Café De Rustende Jager
Rustendejager.jpg
Uitspanning de Rustende jager aan de rand van de Loonse en Drunense duinen.
Aan de Oude Bosschebaan

Sinds jaar en dag ligt aan de Udenhoutse kant van de Loonse- en Drunense duinen een oude verbindingsroute, nu bekend als Oude Bossche Baan. Op de weg waar deze baan kruist met de oude weg van Oisterwijk naar Heusden ligt al meer dan een eeuw café De Rustende Jager. Wat vroeger een bijverdienste was voor een kleine boer, is nu wijd en zijd bekend.

Fietsen en Brabantse broeder

Een kop koffie met een stuk Udenhoutse/Brabantse broeder op het terras van De Rustende Jager behoort tot de geneugten van menig Udenhouter. Maar ook in Midden-Brabant is dit terras wijd en zijd bekend. Wat is er mooier dan genieten van de Brabantse gastvrijheid op dit vierseizoenen terras na een flinke wandeling of fietstocht in Nationaal Park de Loonse- en Drunense duinen? De versnapering hoeft niet beperkt te blijven tot een kop koffie want er is ook een uitgebreide drankenkaart en een kleine lunchkaart met heerlijke broodjes. Daarnaast zijn er wandel- en fietsroutes te koop en er zijn allerlei soorten fietsen/mountainbikes te huur. Dit is dan ook een goed startpunt voor een route. Ook aan paardenliefhebbers is gedacht want er kunnen in de schaduw een 20 tal paarden gestald worden in afsluitbare boxen.

Geschiedenis in een notendop

De uitspanning die, anno 2024, al ruim 100 jaar bestaat, is gelegen op een mooi punt aan een toegangspoort tot de Loonse- en Drunense duinen op de kruising van de Oude Bossche Baan en de weg van Oisterwijk naar Heusden. Rond 1900 had Frans van Asten op die plek een boerderijtje met een cafétje. In 1920 kochten Kees en Marie Klijn - de Bresser het pand van de familie Martens. Door de ziekte van Kees moesten zij het café in 1934 verkopen aan de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten. Het café kon worden voortgezet, het gezin kon er blijven wonen en zoon Jan kreeg bij de Vereniging een aanstelling als boswachter. Twee jaar later overlijdt Kees en toen stond Marie er alleen voor met vijf kinderen. Zij bleef betrokken bij het café tot op hoge leeftijd, ook nadat de zaak was overgedragen aan dochter Toos en schoonzoon Piet van de Wiel. In 1944 bij de bevrijding gaat het café in vlammen op. Na de wederopbouw in 1947 zorgen militairen op oefening en recreanten voor de naamsbekendheid. In 1970 overlijdt de markante Marie Klijn - de Bresser op 87 jarige leeftijd.

Jo en Nelly Pijnenburg

Op 1 januari 1972 wordt Jo Pijnenburg de nieuwe kastelein. Hij is getrouwd met Nelly Klijn, de dochter van boswachter Jan Klijn. In 1989 kopen zij De Rustende Jager terug van Natuurmonumenten. Zij maakten er een bloeiend bedrijf van tot op de dag van vandaag.

Familie Klijn 100 jaar in De Rustende Jager

Op 23 april 2020 zat de familie Klijn 100 jaar in De Rustende Jager. Bij die gelegenheid is in samenwerking met Erfgoedcentrum 't Schoor Udenhout-Biezenmortel een jubileumboek uitgebracht. Vanwege de eerste corona-piek konden d festiviteiten in april 2020 niet doorgaan, maar dat kon wel -zij het op bescheiden schaal- tussen de eerste en de tweede coronagolf op 29 september 2020. Burgmeester Yves de Boer van Haaren kwam naar de feestavond met een grote verrassing. De Rustende Jager is voortaan Hofleverancier.


Café De Rustende Jager
100RustendeJager.jpg
Jo en Nelly Pijnenburg met burgemeester Yves de Boer van Haaren