Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

CTM

In 1913 werd aan het Wilhelminapark de Coöperatieve Tilburgsche Melkinrichting en Zuivelfabriek (CTM) gevestigd. De fabriek en de voorbouw, waarin onder meer de directiewoning, een winkel en een melksalon werden gevestigd, waren ontworpen door Jos Donders in een ingetogen uiting van de art nouveau. Ook een reeds verdwenen portierswoning behoorde tot het oorspronkelijke complex, dat later meermalen werd uitgebreid. Een bekend fenomeen in het straatbeeld waren de melkventers van de CTM, die met handkarren en later met bestelwagens de zuivelproducten in de stad rondbrachten.

In 1976 werd het bedrijf onderdeel van het Campina-concern. In 1980 werd aan het Wilhelminapark de laatste melk symbolisch in ontvangst genomen door oud-directeur R. Bouwman en in 1981 werd de fabriek gesloten. De voorbouw was daarna een studentenhuis en tegenwoordig een particulier woonhuis annex designwinkel. De leegstaande productiegebouwen werden pas in 1994 gesloopt voor de bouw van wooncomplex Stedekestaete.

Op het adres Wilhelminapark 63-a herinnert een tegeltableau aan de fabriek. Boven een poort van het rijksmonument bevindt zich een plaquette met de namen van personen die betrokken waren bij de oprichting van de CTM.

Het Geheugen van Tilburg