Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

C. van Dijk & Zonen

C. van Dijk & Zonen
Geschiedenis
Opgericht 1901
Oprichter Cornelis van Dijk
Opgeheven 1972
Structuur
Plaats Tilburg

In 1901 begon Cornelis 'Cees' van Dijk een vogelwinkel in de Houtstraat. Later breidde hij de dierenhandel, met ook exotische dieren, uit in aangrenzende panden. In 1928 wilde hij hier een eigen dierentuin oprichten, maar dit plan werd door de gemeente afgewezen, omdat op die locatie woningbouw was gepland. In die tijd werden ook zijn vijf zonen firmant in de zaak.

Folder dierenpark
0001.jpg
Regionaal Archief Tilburg, Archief 399, collectie documentatie Tilburg, invnr. 199

Van Dijk verkocht de grond aan de Houtstraat en liet in de Bisschop Aelenstraat een magazijn voor apen en andere grote dieren bouwen. Twee jaar eerder was daar al een vogelmagazijn verrezen. In 1930 werd een plan ingediend voor de vestiging van een dierenpark nabij de Oude Warande, maar de gemeente koos voor een plan van Johannes Burgers, die hier in 1932 zijn Burgers Dierenpark realiseerde. De firma Van Dijk werd de voornaamste leverancier van de dieren, die uit de hele wereld afkomstig waren. Daarnaast leverde het bedrijf vanaf de jaren dertig vele dieren aan internationale dierentuinen en circussen. Ook werden grote ladingen kanaries naar onder meer de Verenigde Staten verscheept. Omdat de magazijnen te klein werden, werden de dieren ook tijdelijk in het dierenpark ondergebracht.

Dierenpark. maandblad voor natuur- en dierenvrienden
0002.jpg
Regionaal Archief Tilburg, Archief 399, collectie documentatie Tilburg, invnr. 199

In 1946 kreeg Van Dijk het dierenpark in beheer en werd de naam veranderd in Tilburg’s Natuur Dierenpark. In 1956 werd Van Dijk eigenaar. In 1967 leverde het bedrijf het idee voor de oprichting van een leeuwenpark (Safaripark Beekse Bergen), maar ook dit plan werd aan een andere partij gegund. Door financiële en familiaire perikelen werden de dierenmagazijnen in 1968 verkocht, ook om zo het dierenpark in stand te kunnen houden. Maar mede door de concurrentie van het Safaripark werd het dierenpark in 1972 gesloten. Het magazijn in de Bisschop Aelenstraat was van 1992 tot 2006 nog bekend als atelierruimte De Vogeltjesfabriek.

briefhoofd C. van Dijk & Zonen
Briefhoofd van C. van Dijk & Zonen, Houtstraat 84, speciaal adres voor kanarievogels en alle soorten zaden. Collectie Regionaal Archief Tilburg

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg, archief 399, collectie documentatie Tilburg, invnr. 199, Tilburgs Natuurdierenpark, parel aaan de Bredaseweg. Een dag in Tilburgs dierenpark. Dierenpark, maandblad voor natuur- en dierenvrienden; 1957, no. 9; uitgave van Tilburg's Natuurdierenpark. N.C. van Dijk: "Het begon met kanaries". Nico van Dijk, directeur van Tilburgs Dierenpark overleden. Uitbreiding Safaripark. Actie voor behoud dierenpark (werkgroep Tilburg Zoo). Sluiting Dierenpark. 1933-1973

Literatuur

Nicole van Dijk, Het Tilburgs dierenpark. Een familiegeschiedenis (2008)