Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Byrd, William Alfred

William Alfred Byrd
Byrd, William by GeKa.jpg
LEST WE FORGET
Geboortedatum 06-05-1920
Geboorteplaats Bridgwater, Somerset (GB)
Naam echtgeno(o)t(e) May Byrd-Bond
Overlijdensdatum 30-03-1945
Plaats van overlijden Goirle. (NL)(British Hospital)
Bijzonderheden Ongeval met een mijn/mortier

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ LEST WE FORGET

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in en rondom Goirle. Deze slachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant-Goirle.

We streven ernaar om bij deze personen hun naam, verhaal, afbeelding te plaatsen en daarmee te eren, bedanken en de herinnering aan hen levend te houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.


Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook voor die van U. !!

Graf Byrd, William Alfred (Foto: GeKa)

William Alfred Byrd is een van hen. Hij overleed op 24- jarige leeftijd.

Info

 • Nationaliteit : Britse
 • Onderdeel : R.A.F., 2844 Squadron Regiment (grondtroepen)
 • Eenheid : 2844 Squadron RAF Regiment
 • Registratienummer : 544393
 • Rang : Sergeant

Achtergrond

William Alfred Byrd geboren op 6 mei 1920 in Bridgwater, Summerset (GB), zoon van William Henry en Dorothy Ellen Byrd. William trad in het huwelijk met May Byrd ook uit Bridgwater en ze kregen samen een dochter Elisabeth. Zij was net 2 jaar toen haar vader sneuvelde in de strijd.

Gebeurtenis

William Byrd raakte zwaargewond bij een ongeval in Tilburg toen op 29 maart een mortier per ongeluk ontplofte. Hij werd opgenomen in het Britse Hospitaal in Goirle maar stierf daar de volgende dag aan zijn verwondingen.

Het verhaal van William Alfred Byrd. (25 oktober 2015 door G. Kobes.)

Op zijn grafsteen staat de volgende tekst: till we meet again, beloved your wife May, daughter Elisabeth and mother. In onze taal betekent dit: tot wij elkaar weer zullen ontmoeten, je liefhebbende echtgenote May, dochter Elisabeth en moeder. In deze zin schuilt de tragiek en het intense verdriet van de familie Byrd. Een moeder verliest haar 24 jarige zoon, een jonge vrouw haar echtgenoot en het kind van 2 jaar zal haar vader nooit meer terug zien.

Het is belangrijk om het verhaal te kennen en te vertellen zodat iedereen weet wie je was. Je wordt dan nooit meer vergeten. Via het medium internet kreeg ik contact met Elisabeth en dankzij haar kan ik U het verhaal van William Byrd vertellen. Het verhaal is kort, maar ook een kort verhaal is een verhaal!!

William werd geboren op 6 mei 1920 in Bridgewater, Somerset waar hij ook naar school ging. Er heerste op dat moment een diepe recessie en armoede op het platteland. Er waren weinig banen en Bridgewater is nooit een rijke stad geweest. Zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog hebben een dramatische rol gespeeld in het leven van de familie Byrd. Williams vader vocht in de Eerste Wereldoorlog in België. Het oorlogsgeweld in de loopgraven heeft hem doof en blind gemaakt. Hij bracht het merendeel van zijn verder leven door in een verzorgingstehuis tot aan zijn dood in de jaren 50. Zijn vrouw Dorothy maakte wekelijks een lange busreis om hem te bezoeken en bracht dan zijn lievelingseten – waaronder ingeblikte sardientjes – voor hem mee. Zij leerde haar man om met haar te praten via zijn handen.

Net zoals de meest jongens uit die tijd wilde William ook graag piloot worden en op 16- jarige leeftijd trad hij toe tot de Royal Air Force. Wiskunde was niet bepaald zijn sterke kant en piloot worden zat er niet in, hij werd kwartiermeester bij de Royal Air Force. William was een vriendschappelijk en joviaal persoon en door iedereen in zijn omgeving geliefd. In september 1941 trouwde William met zijn jeugdliefde May Bond, die in dezelfde straat woonde als William. Op 11 januari 1943 werd dochtertje Elizabeth geboren. Als kwartiermaker van de RAF vertrok ook William in 1944 naar Europa.

In de middag van donderdag 29 maart 1945 kreeg William - samen met een aantal andere onder-officieren – in de buurt van Goirle instructie hoe om te gaan met mortieren. Er ging iets vreselijk fout: een granaat ontplofte, voordat hij werd afgeschoten. Alle 6 militairen raakten gewond en werden opgenomen in het militair hospitaal, toen gevestigd in het klooster van de fraters in Goirle. De volgende dag – vrijdag 30 maart 1945 - stierf William als enige aan de gevolgen van zijn zware hoofdwond. In de laatste rij, 2e graf van rechts werd hij op dit kerkhof begraven - zonder de aanwezigheid van zijn vrouw May, zijn dochter Elisabeth en zijn moeder.

William Alfred Byrd, 24 jaar oud, vergeet ook hem niet !

Toelichting

Het toenmalige fraterhuis, ingericht als een Brits militair hospitaal is nu in Goirle bekend als het Cultureel Centrum Jan van Besouw.

Graflocatie

CWGC-Logo-B@2x.png
 • Graf nr. : Rij 3 graf 10
 • Begraafplaats : Commonwealth War Graves-- RK. St. Jan te Goirle (NL) St. Jansstraat
 • GPS Coordinates : Latitude: 51.51874, Longitude: 5.06559
 • Tekst op grafsteen : Till we meet again, beloved your wife May, daughter Elisabeth and mother. ( Tot we elkaar weer ontmoeten, je liefhebbende echtgenoot May, dochter Elisabeth en moeder.”)

Jaarlijks wordt hier rond de 27e oktober een herdenking gehouden voor de 27 mannen en 1 vrouw. Uit respect en opdat we ze niet vergeten.

Ereveld Goirle (Foto: BvW)

Herdenkingen

Bronnen

Literatuur

 • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
 • J.C. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
 • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van wapenbroeders.