Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Buster, Joannes Henricus Franciscus

Joannes Henricus Franciscus Buster
Buster, Joannes Henricus Franciscus.jpg
Foto: privécollectie K. Buster
Volledige namen Joannes Henricus Franciscus Buster
Geboortedatum 09-02-1929
Geboorteplaats Tilburg
Adres Minister Talmastraat 44
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Bankwerker
Overlijdensdatum 01-02-1945
Plaats van overlijden Tilburg

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Buster, Joannes Henricus Franciscus (Jan) (geb. 09-02-1929 Tilburg, gest. 01-02-1945). Zoon van Henricus Antonius Buster (1893 – 1945) en Joanna Anna Buster-Mols (1891 – 1945).

Achtergrond

Joannes Henricus Franciscus (Jan) Buster wordt geboren op 09-02-1929 in Tilburg. Zijn ouders trouwen op 22-10-1919 en gaan wonen aan de Lovensestraat, waar zijn zusje Louisa (1921 – 1945) geboren wordt. In oktober 1921 verhuist het gezin naar de Leo dwarsstraat 44 (dit werd later de Minister Talmastraat). In het totaal krijgt het echtpaar Buster-Mols zeven kinderen; twee meisjes en vijf jongens. Vader Harry Buster werkt als ketelmaker bij de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (vanaf 1 januari 1938: N.V. Nederlandsche Spoorwegen) in Tilburg. Jan werkt tot zijn dood als bankwerker.

V1-inslag Minister Talmastraat

Op 1 februari 1945 wordt de wijk Het Goirke zwaar getroffen. Om 12.40 uur stort een V1-bom neer op de Minister Talmastraat. De bom valt achter de huisnummers 44, het huis van het gezin Buster-Mols, en 46. Er vallen ruim 20 doden en diverse licht- tot zwaargewonden. Negen woningen worden volledig vernield en zeven zwaar beschadigd.

Op deze donderdagmiddag zit het gezin, volgens overlevering, nog aan tafel voor het middageten, als de V1 valt. Harry Buster, Jans oudere broer, is dan net vertrokken naar zijn werk. Hij is de enige die ontkomt aan het noodlot. De rest van het gezin komt om. Jan Buster sterft op 15-jarige leeftijd.

Een nichtje, Nellie Mols, was op 1 februari 1945 11 jaar oud en doet in de jaren ‘80 van de 20e eeuw verslag van het bombardement: We zaten aan tafel te eten. Het werd ineens pikdonker. Enorme stofwolken vlogen naar binnen. De ruiten versplinterden en de kozijnen braken uit de muren. Iedereen zocht dekking: onder de tafel, in de bedstee en in de kelder. We wisten niet wat er gebeurde maar het was een schrikreactie die we in de voorbije oorlogsjaren geleerd hadden. Eerst meenden we dat het alleen bij ons in huis was, maar toen we naar buiten keken bleek de halve straat een puinhoop geworden te zijn. Er lagen verminkte lijken, kermende gewonden en brokstukken van huizen. Zelfs huisraad was naar buiten geslingerd. Toen wisten we dat het een V-1 geweest was. De motor lag bij ons achter het huis op de plaats. Het geluk had ons geholpen. Een paar huizen verder waren doden gevallen. Er kwam een heel gezin om. Bij andere families overleefden alleen de gezinsleden die niet thuis waren. De slachtoffers kregen een gezamenlijke uitvaart. Vooraan in de kerk stond 23 kisten. De kinderen lagen in kleine kisten.

Neef Harry Buster, vertelt op 4 mei 2022 aan Omroep Brabant het volgende over de gebeurtenis: We zaten rustig aan tafel te eten met z’n allen, tot de buren naar ons toe kwamen gerend. Ze vertelden dat er een bom was gevallen op de Minister Talmastraat. Ik rende er meteen heen. Wat hij toen aantrof was verschrikkelijk, vertelt Buster geëmotioneerd. Zijn oom, aangetrouwde tante en [hun] kinderen waren in één klap weggevaagd door die vliegende bom. Er was van dertien wevershuizen niks meer over. De puinhoop was door de hele straat verspreid. Ze moesten wel dood zijn, dacht ik.

Op 19 februari 1945 wordt er om 9.30 u een ‘H. Mis van Requiem in de parochiekerk van de H. Dyonisius, Goirke gehouden’.

Foto: privécollectie K. Buster
Gebeurtenis

Monument

Kort na het bombardement is er ter herdenking aan de slachtoffers een plaquette geplaatst op het R.K. Kerkhof Goirke. Op 4 mei 2022 is er op dezelfde locatie een nieuw monument geplaatst.

Foto: N. Zeegers
Externe links

Bronnen en literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002), p. 141 en 142
  • Frans Janse, “Tilburg 1940 – 1945, jaren van verduistering” (Tilburg 1984), p. 180
  • Roomsch Leven, 17-02-1945
  • Diverse e-mails R. Mols, september-oktober 2022