Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Busnac, François

François Busnac
Busnac Francois.jpg
Volledige namen François Busnac
Geboortedatum 16-01-1890
Geboorteplaats 's-Gravenhage
Adres Coeck van Aelststraat 20
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Naatje Zwaab
Beroep Acrobaat-artiest
Overlijdensdatum 28-05-1943
Plaats van overlijden Sobibor (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Gebeurtenis

De half-joodse Francois Busnac kon niet scheiden van zijn echtgenote Naatje Zwaab, die in een psychiatrische inrichting verbleef. Hij leefde samen met Sara Frankenhuis. Hij voorzag in zijn onderhoud als acrobaat op kermissen. Met Sara en haar kinderen reisden ze onder de naam Theater Modern door het hele land. Het programma bestond uit acrobatiek, clownerie, goochelen, dansende beer en de dansende kinderen. Francois zelf hing aan de trapeze met een soort mondstuk in zijn mond, waaraan een fiets hing. Op die fiets mocht een medewerker of iemand uit het publiek gaan zitten. Clownerie en het dansen van de meisjes werd ook bij voorkeur op de parade gebracht om het publiek te trekken. Francois bediende de grote trom en enkele artiesten bliezen daarbij op de trompet of een ander blaasinstrument. Voor de bezetter was hij met drie Joodse grootouders ‘Voll-Jude’ en werd daarom in juli 1942 gearresteerd en overgebracht van het politiebureau naar de Willem II-kazerne. Daar werd hij echter als als ‘half-jood’ (Busnacs moeder was rooms-katholiek) weer vrijgelaten. Hij verdween spoorloos en werd door de bezetter opnieuw gezocht. Op 19 mei 1943 gearresteerd in de woning van J. van Hombergen, Alleenhouderstraat 22, en op 21 mei 1943 overgebracht naar de Sicherheitsdienst-gevangenis in Haaren. Omgekomen in het concentratiekamp Sobibor.

Gezinsleden

François was een zoon van Barend Busnac (1868-1905) en Alexandrina Etienne (1869-1921)‏. Hij trouwde op 08-06-1910 met Naatje Zwaab (Amsterdam 19-08-1887, Auschwitz 25-01-1943) met wie hij vier kinderen kreeg: Alexandrina (1911-1996), Barend (1912-?), Esther (1914-1915) en Jacob David (1916-1918). Naatje Zwaab werd vanaf 1919 verpleegd in het Apeldoornsche Bosch, een Joodse psychiatrische inrichting. François woonde vanaf 1926 samen met Sara Frankenhuis met wie hij vier kinderen kreeg: Henriette Frankenhuis, Adolphina Frankenhuis, Francisca Frankenhuis en Robert Busnac. Hij was de stiefvader van Esther Agsteribbe (1918-1942), Samuel Agsteribbe en Elisabeth Agsteribbe.

Woonadres

Coeck van Aelststraat 20 (Tilburg)

Geheugen van Tilburg

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Externe link

Joods Monument