Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Busch & Cie., H.

Deze fabriek is onderzocht door Putten, Rob van


H. Busch & Cie.
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Ververij
Vestigingsadres Goirke en Driehuizendijk
Datum oprichting 1852
Datum opheffing 1854
Eigenaars / oprichters Hermann Joseph Busch
Opvolging Geen
Herkomst eigenaars / oprichters Gladbach (D)
Herkomst vreemd kapitaal Onbekend
Innovatieve aspecten n.v.t.
Reikwijdte van het bedrijf Lokaal

Algemene omschrijving

Hermann Joseph Busch is afkomstig uit Gladbach. Zijn vader is wever en verver. Op 15 november 1852 kwam hij uit Rotterdam aan in Tilburg en woont dan in bij zijn broer Willem Andries.

In 1852 had Herman Joseph de ververij van Adriaan Janssens aan het Goirke gekocht. Daarnaast begon hij op een gehuurd perceel aan de Driehuizendijk, langs de Leij, een roodververij.
In 1854 kreeg de firma H.J. Busch & Cie een vergunning voor de installatie van twee stoomketels. Kort daarop bleek Busch echter “langdurig afwezig” en werden zijn bezittingen door zijn familie in het openbaar verkocht. Koper van de ververij aan het Goirke was wollenstoffenfabrikant Herman Eras, Johannes Nicolaas Frankenhoff werd later eigenaar van het ververijtje aan de Driehuizendijk.

Een broer van Hermann, Christiaan Lodewijk Busch (Aarle-Rixtel 1819, †Enschot 1850) had korte tijd een vennootschap met Houben, Caspar.

Gezinskaart

Opmerkingen

Bronnen

  • Rob van Putten. ‘Lakenververijen in Tilburg in de 19e eeuw’. In: ‘TILBURG’, tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur, 32, p. 1-10 (2014).
  • RAT, Toegang 4, Archief gemeentebestuur van Tilburg 1810-1907, Inv. nr. 1546, Register met opgave van personen die naar het buitenland zijn vertrokken, 1855­-1900.