Burgemeesters

BalkTiu.jpg

Vonk de Both

Burgemeester hebben in de geschiedenis van Tilburg University een belangrijke rol gespeeld. Zo is het vooral aan Frans Vonk de Both, burgemeester van Tilburg* in de periode 1915-1939, te danken dat de Roomsch Katholieke Handelshoogeschool in Tilburg werd gevestigd. De gemeente was bereid jaarlijks ten minste 17.000 gulden bij te dragen, voor die tijd een formidabel bedrag.

Noordanus en Vreeman

Ten tijde van het 90-jarig bestaan van de universiteit heeft burgemeester Peter Noordanus zich ingespannen om in de Spoorzone van de stad een mind lab* mogelijk te maken, een samenwerking van Tilburg University, Fontys Hogescholen en het Brabants Dagblad. Zijn voorganger Ruud Vreeman legde tussen 2004 en 2009 de basis voor een uitvoeringsprogramma, waarin universiteit en stad samenwerkten aan de verbetering van het imago van de stad. Zo werd de naam van station ‘Tilburg West’ veranderd in ‘Tilburg Universiteit’, nam het belang van studenten in het gemeentelijk beleid toe (onder meer de studentenhuisvesting werd sterk verbeterd) en groeide de samenwerking op kennisgebied. Voor zijn verdiensten kreeg Vreeman de erepenning van de universiteit.

Brokx

Onder Gerrit Brokx, burgemeester van 1988 tot 1997, kreeg de stad nieuw elan, zowel op economisch gebied (‘Tilburg Moderne Industriestad’) als in cultureel opzicht. In korte tijd werd de stad ongekend verrijkt met popcentrum 013, een nieuwe concertzaal en museum De Pont. Brokx vond dat de universiteit onvoldoende zichtbaar was in de stad. Zijn voorstel om groots een verlicht naambord op het dak van het Koopmansgebouw te zetten werd pas zo’n tien jaar later uitgevoerd. En, zo stelde hij regelmatig, de universiteit zou haar hoogleraren meer moeten bewegen om in de stad te komen wonen (zie ook: Forenzen*). Zodat zij zich meer met de ontwikkeling van Tilburg bemoeien.

Burgemeesters onder alumni

De in mens- en maatschappijwetenschappen gespecialiseerde Tilburgse universiteit heeft zelf ook de nodige burgemeesters mogen opleiden. In 2017 werd de 58-jarige econoom Theo Weterings benoemd tot burgemeester van Tilburg, zijn geboortestad. In hetzelfde jaar werd Joris Bengevoord geïnstalleerd als burgemeester van Winterswijk. Hij werd daarmee op 32-jarige leeftijd de jongste burgemeester van Nederland. Ook de eerste allochtone burgemeester van het land is een alumnus: Jos Verdier, geboren in Indonesië, werd in 1985 benoemd tot burgemeester van Uitgeest. Andere ‘Tilburgse’ burgervaders in de regio zijn: Marieke Moorman sinds 2013 burgemeester van Bernheze, Jan Hamming van 2012 tot 2017 burgemeester van Heusden (en daarna van Zaanstad) en Paul Depla, sinds 2015 burgemeester in Breda. Hij is overigens een ‘pseudo-alumnus’. Depla studeerde slechts één jaar (1983-1984) Sociologie in Tilburg, maar promoveerde er wel, in 1995, op het onderwerp ‘lokale democratie, bestuurlijke vernieuwing en informatietechnologie’.