Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Buijtelaar, Johannes Cornelis

Johan Buijtelaar
Afbeelding gewenst
Volledige namen Johannes Cornelis Buijtelaar
Geboortedatum 28-05-1915
Geboorteplaats Den Haag
Woonplaats Den Haag
Overlijdensdatum 25-10-1944
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Gesneuveld bij de bevrijdingsgevechten van Tilburg.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Buijtelaar, Johannes Cornelis (Geb. Den Haag 28-06-1915, gest Tilburg 25-10-1944), zoon van Johannes Cornelis Buijtelaar (1882-na 1967) en Pieternella Middendorp (1883-1967). Buijtelaar kwam om het leven op 25-10-1944 bij de strijd om Tilburg.

Achtergrond

Johan werd op 28 mei 1915 geboren in Den Haag als Johannes Cornelis Middendorp. Hij was het tweede kind (van de drie) die zijn moeder Pieternella Middendorp kreeg met Johannes Cornelis Buijtelaar, timmerman. Pieternella was eerst getrouwd met metselaar Johannes van der Geest. Met hem kreeg zij in 1908 een dochter, Emerantiana. Na het overlijden van haar echtgenoot, kreeg Middendorp nog drie kinderen, Pieternella Johanna, Johannes Cornelius en Anton Reinier. Alle drie de kinderen werden bij de burgerlijke stand van Den Haag aangegeven door Johannes Cornelis Buijtelaar. De kinderen werden op 22 juni 1916 voor de ambtenaar van de burgerlijke stand erkend door Buijtelaar. De kinderen kregen nu de naam van hun vader. Op 10 april 1934 trouwden Pieternella Middendorp met Johannes Buijtelaar. [1]

In dienst van de Prinses Irene Brigade

De Prinses Irene Brigade werd officieel opgericht op 11 januari 1941 in het Engelse Congleton. Koningin Wilhelmina verleende de Brigade bij Koninklijk Besluit van 26 augustus 1941 de erenaam ‘Prinses Irene’. De Brigade bestond uit Nederlandse troepen van de landmacht en onderdelen van de Koninklijke Marine en de marineluchtvaartdienst, die in mei 1940 via België en Frankrijk naar Engeland wisten te komen. Verder bestond de Prinses Irene Brigade uit Engelandvaarders, Nederlanders uit het buitenland die bij de Brigade hun dienstplicht vervulden of die zich vrijwillig aanmeldden. Het voornaamste doel van de Brigade was om deel te nemen aan de bevrijding van Nederland. De Brigade speelde, samen met de 15th Scottish Division, een belangrijke rol bij de bevrijding van Tilburg. Buijtelaar was sergeant bij de sectie mariniers. Op welke wijze hij bij de Prinses Irene brigade terecht is gekomen, is vooralsnog onbekend.

De slag om Tilburg

Aan de bevrijding van Tilburg op 27 oktober 1944 ging hevige strijd vooraf. Vanaf 14 oktober 1944 lag Tilburg in de vuurlinie. Op 17 oktober betrok de Brigade stellingen ten westen van Eindhoven lang het Wilhelminakanaal, ten zuiden van Oirschot. Een week later, op 24 oktober, werd de brigade verplaatst naar Hilvarenbeek, met het doel om van daaruit op te rukken richting Tilburg en een basis te vestigen op Broekhoven. De 15th Scottish Division maakte een opmars vanuit Oirschot in de richting van Tilburg. De Prinses Irene Brigade rukte op vanuit Hilvarenbeek in de richting van Broekhoven. Twee dagen lang vocht de Brigade zich voorwaarts naar Broekhoven, waar zij een doorbraak probeerden te forceren. Bij de rivier de Leij kwamen de troepen tot stilstand: het gebied was te moerassig, bovendien hadden de Duitsers daar ook een bruggenhoofd gemaakt, vanwaar zij de geallieerden troepen onder vuur namen. Drie verkenningssecties, waaronder een sectie mariniers, werden vooruit gestuurd. De Duitsers namen hen onder vuur; Sergeant Buijtelaar raakte hierbij zwaar gewond en overleed kort daarna.[2]

Buijtelaar ligt begraven op de Gemeentelijke begraafplaats te Eindhoven (Woensel).

Gebeurtenis

Bronnen

Websites

Noten