Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Brouwers, Adriana Maria

Naan Brouwers
Adriana Brouwers.jpg
Volledige namen Adriana Maria Brouwers
Geboortedatum 06-11-1901
Geboorteplaats Gilze
Adres Raadhuisstraat
Woonplaats Gilze
Burgerlijke staat ongehuwd
Overlijdensdatum 05-07-1944
Plaats van overlijden Gilze
Bijzonderheden omgekomen bij bombardement


Kun je het levensverhaal van dit oorlogsslachtoffer aanvullen? Of heb je een foto gevonden die we kunnen digitaliseren? Op de hoofdpagina van portaal Gilze en Rijen zie je hoe te reageren. Wij nemen graag contact met je op!


Adriana,'Naan', Maria Brouwers (geboren 6-11-1901 Gilze – overleden 5-7-1944 Gilze) Dochter van Adrianus Josephus Brouwers, landbouwer,(1857-1941) en Anna Hendrika Hoevenaars (1860 - 1926).

Achtergrond

Naan Brouwers werd op 6 november 1901 in Gilze geboren als jongste dochter in het gezin van vader Adrianus (1857-1941) en Anna Hoevenaars (1860-1926). Vader was landbouwer en het gezin woonde op de Verhoven (A34). Naan was de jongste van het gezin, ze had drie oudere broers en vier oudere zussen. Eén zusje, Johanna Helena, stierf in 1897, twee maanden na haar geboorte. Naan bleef haar hele leven vrijgezel. Haar broers en oudste zus Mina, waren ten tijde van het overlijden van hun moeder in januari 1926 al een eigen gezin begonnen. Vader Adrianus en zijn drie dochters die nog thuis woonden, verhuisden van de boerderij op de Verhoven naar één van de pas gebouwde woningen in de Burgemeester van Poppelstraat. Naans zussen Maria en Johanna woonden er slechts korte tijd: zij trouwden kort na elkaar in het najaar van 1927. Zo bleef vader, die inmiddels zeventig was, met zijn jongste dochter Naan achter. Vader en dochter verhuisden nu naar de Nieuwstraat. In november 1941 overleed vader Adrianus. Adriana was inmiddels veertig jaar en bleef alleen achter. Dat zal de reden geweest zijn, dat zij in de latere oorlogsjaren in de Raadhuisstraat ging wonen. Zij huurde er een kamer in het voormalige Jeugdhuis van de kerk. Ook het jonge gezin In `t Ven had in dit grote pand woonruimte gevonden.

5 juli 1944

Op die fatale dag in de zomer van 1944 kreeg Naan bezoek van haar oudste zus Mina. Mogelijk waren de zussen samen naar de Heilige Mis geweest en gingen zij nog even samen een boterham eten. Overvallen door het luchtalarm vluchtten de twee zussen de kelder van het pand in, samen met de moeder en kinderen van het gezin In ’t Ven. Ook voor de jonge Gerrit Kuijpers was deze kelder de dichtstbijzijnde schuilplek. Eén van de vele bommen die die dag in het centrum neerkwamen trof deze kelder. De drie volwassenen en zes jonge kinderen die hoopten veilig te zijn, overleefden het niet. De broers en zussen Brouwers-Hoevenaars raakten bij dit bombardement zowel hun oudste als hun jongste zus kwijt. Zij konden niet bevroeden dat hen nog meer verdriet te wachten stond.


Verwoesting Raadhuisstraat
inslagen bombardement 5 juli 1944

Gebeurtenis

Bombardement centrum Gilze

Bronnen en literatuur

  • Regionaal Archief Tilburg, Archief NL-TbRAT-2838 Burgerlijke Stand van de gemeente Gilze en Rijen, 1811-1960
  • Regionaal Archief Tilburg, Archief NL-TbRAT-2860 Bevolkingsregisters van de gemeente Gilze en Rijen, 1825-1939
  • Vijf jaar luchtfront. Het vliegveld Gilze-Rijen als oorlogsveld, Gilze en Rijen, Luchtvaartclub Illustrious, maart 1947
  • J.P.van den Hout e.a.Vijf jaar luchtfront. Het vliegveld Gilze-Rijen in de Tweede Wereldoorlog, Gilze en Rijen, Heemkring Molenheide, oktober 1988. deel 5, p75-94.
  • A. Verster e.a. In de Greep van het meedogenloze. Gilze en Rijen in oorlogsdagboeken, Gilze en Rijen, Heemkring Molenheide, 2011. p. 46-48, p.238-239
  • Familie Brouwers