Brouwer, T. de

Mijn naam is Toon de Brouwer. Ik ben enkele jaren werkzaam als vrijwilliger op het Regionaal Archief. Mijn taak is daar het beschrijven van foto's op het internet.

Toon de Brouwer

Toen het project "geboren in 1809" bekend werd, was ik een van de eersten die zich opgaf.
Hoe het opzoeken in het archief werkt wilde ik via de cursussen leren. Die waren erg leerzaam en heel ontspannen. Ik heb er in ieder geval wel van geleerd.
Toen de namen bekend werden van de "dopelingen", waarvan je een stamboom moest maken, vloog ik er "as nen haon op ne knoezelbos af". Door de diksjenèèr van de Tilbörgse taol alsvolgt omschreven: "zeer begerig zonder op eventuele risico's te letten ergens op af komen".
De eerste beste zaterdag na de introductie zat ik al de hele avond achter mijn computer. Inderdaad zeer begerig en zonder op eventuele risico's te letten.
Nu ben ik al jaren lang lid van GeneaNet (www.geneanet.org). Laatste stand 255.419.54 namen.
Met Julia Francisca Maria Verbunt had ik succes.
De stamboom van Henricus van Dooren, de echtgenoot van Julia Francisca Maria Verbunt, kon ik volledig kopiëren.
Daarna heb ik via het Regionaal Archief Tilburg alle namen nogmaals gecontroleerd.
Maar wat ik toen nog niet wist, was dat ik een zeer belangrijk zo niet de belangrijkste persoon in mijn bestand had.
Bij het GeneaNet stond het mail-adres van de maker van de stamboom. Ik vond het niet meer dan correct om hem te mailen en uit een te zetten wat de opzet was.
Zo kwam er op 13 januari j.l. een mail binnen van Karel van Dooren. Hij woonde in CH-1232 Confignon-Genève ( Zwitserland). Zijn mail begon zo: "Beste Toon, Dank je voor je email betreffende Julia Verbunt en Henricus van Dooren. Ik ben blij te lezen dat de van Dooren stamboom op geneanet in dit verband van nut is geweest" Hij ging verder met: "Bestaan er plannen om de documentatie betreffende de 319 (thans 338) in het jaar 1809 geboren Tilburgers in boek- of andere vorm te publiceren? Zo ja dan hoor ik dat graag van je en kun je mijn naam vast op een eventuele lijst van gegadigden noteren! Succes enz."
Uit de stukken die hij mij toestuurde en die ik op een bijlage heb toegevoegd bleek dus dat de schoonvader van Julia Verbunt de eerste burgemeester van Tilburg was, namelijk Martinus Cornelis van Dooren. Aan deze burgemeester deelde koning Lodewijk Napoleon mede dat hij Tilburg tot stad verhief.
Dat was op 18 april 1809 nu 200 jaar geleden en de redenen waarom ik met vele anderen dit werk nu doe.
Redacteur van: