Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Onze Lieve Vrouw van Goede Raad

In de volksmond heet de kerk Broekhovense kerk I. Deze werd in 1913 aan de Broekhovenseweg voltooid. Het imposante bouwwerk en de pastorie werden ontworpen door Jan van der Valk. Bouwpastoor Henricus Bertens wilde afzien van de gangbare bouwstijlen en gaf de opdracht tot dit neobyzantijnse meesterwerk. De kerk had oorspronkelijk een vrij sober interieur.

Tussen 1934 en 1946 voorzag Albert Verschuuren de koepel en de wanden van uitbundige schilderingen. Eerder had hij heiligenbeelden en glas-in-loodramen aangebracht. De schilderingen werden in 1963 verwijderd en later verdwenen ook de beelden.

In 1988 werd het interieur nogmaals grondig gewijzigd. In de kerk staat nog een vroeg-zestiende-eeuws Mariabeeld, een geschenk van de abt van Tongerlo bij de kerkstichting. De abt zei dat het beeld tot 1648 in de Heikese kerk stond, terwijl Lambert de Wijs beweerde dat het in dat jaar uit de Hasseltse kapel was gehaald.

Buiten de kerk staan twee beelden van leeuwen die met dezelfde stenen als de kerk zijn vormgegeven. Ook bevindt zich hier een beeld van Sint Christoffel dat voorheen bij de pastorie van de Lourdeskerk stond.

Tilburg op de Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Externe link

Broekhovense kerk I op TilburgopdeKaart.nl