Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Broeder Gabriel van Kempen

Broeder Gabriel van Kempen
GabrielvKempen.jpg


Broeder Gabriël (Kees) van Kempen (1876-1949), broeder Penitent. Kees van Kempen is geboren op 11 november 1876. Hij is geboren in Haaren, maar van zijn 10e tot zijn 16e jaar is Kees getogen in Biezenmortel. Op 29 september 1904, hij was toen al 27, ging hij naar het klooster, naar de Broeders Penitenten te Boekel. Er wordt verteld, dat hij verkering had en dat zijn vriendin hem wegbracht naar Boekel. “Hij wilde de lijdende mens dienen”. De Broeders Penitenten waren inmiddels in Biezenmortel begonnen met een huis voor geestelijke gezondheidszorg, Huize Assisië, op de grond van de Gasthuishoeve, waar Kees als jongen zes jaar had gewoond. Hij werd als novice gekleed op 1 oktober 1905, deed de tijdelijke professie op 14 april 1907 en de eeuwige geloften op 14 april 1909. Broeder Gabriël kwam ook op Huize Assisië werken. Hij werd in 1919 overste tot hij in 1925 werd geroepen om algemeen overste van de Congregatie van de broeders Penitenten te worden, een taak die hij zes jaren heeft vervuld. In 1937 werd hij voor een tweede keer, nu voor twee jaar, overste van Huize Assisië.

Als algemeen overste van de Broeders Penitenten heeft hij zich vooral ingezet voor een derde locatie voor geestelijke gezondheidszorg, na Boekel en Assisië was dat Sint-Josephzorg in Apeldoorn. Na zijn periode als algemeen overste werd hij daar dienstbaar.

Voor zijn verdiensten voor de geestelijke gezondheidszorg ontving broeder Gabriël in 1927 een koninklijke onderscheiding. Hij werd ridder in de Orde van Oranje-Nassau.