Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Brekel, Leonardus Adrianus Petrus Maria van den

Leo van den Brekel
Volledige namen Leonardus Adrianus Petrus Maria van den Brekel
Geboortedatum 18-11-1933
Geboorteplaats Tilburg
Adres Pironstraat 62
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 21-02-1945
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Overleden ten gevolge van een bombardement in de omgeving van het Wilhelminapark op 21 februari 1945.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Brekel, Leonardus Adrianus Petrus Maria van den (geb. 18-11-1933 in Tilburg, gest. 21-02-1945 in Tilburg). Zoon van Ludovicus Hubertus van den Brekel (1892 – 1959) en Anna Elisabeth van der Gouw (1893 – 1965).

Achtergrond

Leonardus (Leo) Adrianus Petrus Maria van den Brekel wordt geboren op 18-11-1933. Zijn ouders Ludovicus Hubertus van den Brekel en Anna Elisabeth van der Gouw trouwen op 18-04-1921. Zij krijgen acht kinderen en Leo is de 7e in de rij. Drie van zijn broers zal hij niet leren kennen, want zij overlijden al voor zijn geboorte. Leo groeit op aan het Dr. Cuijpershof, nummer 10 en in de Pironstraat, nummer 62. Hij is misdienaar van de parochiekerk Gasthuisstraat.

Bombardement omgeving Wilhelminapark

Op woensdag 21 februari 1945 even na half 12 wordt het noordelijk deel van Tilburg getroffen door zo’n 30 brisantbommen. Omdat er die ochtend een zware mist hangt boven Tilburg ziet niemand het Duitse vliegtuig aankomen. De bommen vallen in omgeving van het Wilhelminapark. Leo is op weg om een boodschap te gaan doen voor zijn moeder, wanneer hij getroffen wordt. Hij overlijdt ter plekke, nog voorzien van het Heilig oliesel, in de armen van zijn moeder, volgens zijn bidprentje.

Gebeurtenis

Bombardement Tilburg, omgeving Wilhelminapark

Bronnen en literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002), p. 155