Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Brandweerkazernes

Vroeger was het materieel van de Tilburgse brandweer ondergebracht in brandspuithuisjes. In 1920 waren er nog negentien, verspreid over de stad. Dit aantal nam geleidelijk af, nadat de brandweer vanaf 1921 de beschikking kreeg over automaterieel. De voertuigen werden gestald in de voormalige Witte Bioscope aan de Capucijnenstraat. Dit gebouw, dat in de loop der tijd diverse uitbreidingen onderging, was jarenlang het enige onderkomen van de brandweer.

In 1971 werd aan de Doctor Deelenlaan (post Hasselt) een tweede kazerne in gebruik genomen. De hoofdpost aan de Capucijnenstraat bleef bestaan, totdat in 1985 de nieuwe kazerne aan de Noordhoekring geopend werd. In 1993 werd aan de Pater Geurtjensweg tijdelijk een derde brandweerpost in gebruik genomen, die in 1998 kwam te vervallen toen de nieuwe post Vossenberg aan de Pater Geurtjensweg werd geopend. De post Hasselt werd toen gesloten.

Naast de twee kazernes, die 24 uur per dag bezet zijn door beroepspersoneel, beschikt de Tilburgse brandweer ook over twee door vrijwilligers bemande posten in Berkel-Enschot en Udenhout. In de Gasthuisring bevindt zich nog een voormalig brandspuithuisje, nu een rijksmonument.

Beelden van de Tilburgse brandweer op 30 april 1954. Tijdens Koninginnedag geeft de brandweer een demonstratie op het Stuivesantplein (collectie Regionaal Archief Tilburg)

Geheugen van Tilburg