Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Brandom, Francis Donald

Francis Donald Brandom
Afbeelding gewenst
Volledige namen Francis Donald Brandom
Geboortedatum 29-12-1922
Geboorteplaats Enfield (GB)
Adres 12 Burleigh Road
Woonplaats Enfield (GB)
Burgerlijke staat ongehuwd
Overlijdensdatum 21-07-1944
Plaats van overlijden Tilburg

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Achtergrond

Francis Donald Brandom (door het CWGC genoemd als: Francis Donald Brandon) wordt geboren op 29 december 1922 in Enfield, Middlesex. Hij is de zoon van George Donald Brandom (geboren 3 juni 1896, overleden 25 oktober 1963) en Francis Lilian Jordan (geboren oktober 1895, overleden juli 1939). Francis heeft een oudere halfbroer: Alfred William Jordan (geboren 23 januari 1914, overleden november 2005), geboren uit een eerdere relatie van zijn moeder. Het gezin is woonachtig aan 12 Burleigh Road in Enfield.

622 Squadron in Mildenhall
Francis Donald Brandon 1.jpg
Enkele dagen voor de crash wordt deze foto gemaakt van manschappen van het 622 squadron, gestationeerd in Mildenhall. In de achtergrond is een Lancaster-bommenwerper te zien.

Bron: Fotograaf: onbekend, archief Howard Sandall

Het logo van het No. 622 squadron.
622 squadron.png
Het motto Bellamus Noctu. Vertaald: In de nacht voeren we oorlog.

Bron: www.raf.mod.uk

Diensttijd

Francis meldt zich op 26 september 1941 aan in Weston-super-Mare voor zijn militaire dienst bij het Air Crew Reception Centre. Zijn rang wordt dan Aircraftman 2nd Class, servicenummer 1585663. Hij volgt dan de volgende opleidingen[1]:

08-11-1941 4 I.T.W. Initial Training Wing

05-12-1941 A.C.D.W. Air Crew Disposal Wing

30-12-1941 R.O.D. unit Onbekende opleiding

21-01-1942 10 (S) R.C. Signals Recruiting Center

15-03-1943 2 R.S. Radio School

05-05-1943 7 A.G.S. Air Gunners School

22-06-1943 1(O) A.F.U. 1 (Observer) Advanced Flying Unit

25-06-1943 S.P.T.U. Staff Pilot Training Unit

18-11-1943 26 O.T.U. Operational Training Unit

10-03-1944 31 Base = vliegveld Mildenhall

24-03-1944 3 A.C.S. op 31 Base Aircrew School

14-05-1944 3 L.F.S. op 31 Base Lancaster Finishing School

25-05-1944 622 Squadron

Francis krijgt drie keer een promotie: op 5 mei 1943 gepromoveerd naar L.A.C. Leading Aircraftman, op 19 mei 1943 wordt hij Sergeant en op 20 mei 1944 Flight-Sergeant.

Na zijn opleiding komt hij vanaf 25 mei 1944 bij het 622 squadron in Mildenhall in het graafschap Suffolk. Op 30 mei begint voor de hem en zijn bemanning het echte gevaarlijke werk en vliegen ze hun eerste missie over vijandelijk gebied. De kustverdedigingswerken bij Boulogne zijn daarbij het doelwit. Op D-Day (6 juni) draagt ook het 622 squadron zijn steentje bij door het in de vroege ochtend aanvallen van de stad Lisieux, waarbij het landingsgebied afgesneden moet worden, zodat het Duitse leger niet snel versterkingen kan aanvoeren.

Van de in totaal 14 missies boven vijandelijk gebied die door de bemanning worden gevlogen zitten een aantal bijzondere missies[2][3] :

5 juli 1944: Aanval op Wizernes in Frankrijk, de aanval op de in aanbouw zijnde V2-lanceerplaats, gevestigd in een gigantische betonnen koepel. Met zware bommen van 1000 kg wordt geprobeerd de installatie te vernietigen.

18 juli 1944: Aanval bij daglicht op Caen in Frankrijk, een bombardement ter inleiding van Operatie Goodwood, het offensief om de Duitsers uit Caen te verdrijven.

Op 5 juli 1944 wordt de basis Mildenhall, waar 622 en 15 squadron zijn gelegerd vereerd met een bezoek van de koninklijke familie. Koning George VI, Koningin Elizabeth en Prinses Elizabeth bezoeken de vliegbasis om een aantal onderscheidingen aan bemanningsleden uit te reiken en alle manschappen een hart onder de riem te steken. Bijzonder is dat dit bezoek is vastgelegd door een legertje aan journalisten, niet alleen zijn er diverse foto’s gemaakt, maar ook wordt er voor het polygoonjournaal van Pathé en Movietone een verslag vastgelegd. Wat het erg interessant maakt is dat tenminste twee bemanningsleden van de LL859 op de foto’s en filmpjes te zien zijn. Op YouTube staan drie verschillende filmpjes van het bezoek, waarvan onderstaande het interessantste is. Op 1:05 staat de Navigator van de LL859 Flight Sergeant John Joseph Chigwidden te praten met Koning George VI.

Gebeurtenis

Situatieschets van LBD Tilburg.
Francis Donald Brandon 2.png
Situatieschets gemaakt door de luchtbeschermingsdienst Tilburg. In het vanuit Tilburg moeilijk te bereiken uiterst noordwestelijke puntje van de gemeente ligt het wrak. De locatie van de crash is op de kaart verkeerd ingetekend. Het vliegtuig ligt ongeveer 200 meter oostelijker.

Bron: Regionaal Archief Tilburg.

Locatie van de crash.
Francis Donald Brandon 3.png
De crashlocatie in 2021, gefotografeerd vanaf de kanaaldijk. In de verte is het pand van bouwbedrijf van Eijk aan de Vierbundersweg 48 in Tilburg te zien. Het vliegtuigwrak wordt in 1944 al opgeruimd door de Duitsers.

Foto: Mark de Weerd

Het graf van Francis Donald Brandom op de begraafplaats aan de Gilzerbaan.
Francis Donald Brandon 4.jpg
foto: Mark de Weerd
De plaquette in de Enfield Grammar School.
Francis Donald Brandon 5.jpg
bron: www.warmemorialsonline.org.uk

Juli 1944. De geallieerden hebben vaste voet in Europa gekregen. Operatie ‘D-Day’ is geslaagd, de opmars is in volle gang. De bombardementen gaan echter ook voort, zoals in de nacht van 20 op 21 juli 1944. Deze warme en heldere zomernacht is één van de drukste nachten geweest voor de Tilburgse Luchtbeschermingsdienst. De geallieerden voeren deze nacht aanvallen uit op de synthetische olie-installaties van Rheinpreußen in Meerbeck-Homburg en Bottrop-Welheim. De 138 bommenwerpers van het type AVRO-Lancaster, behorende tot de No.3 Group Bomber Command, hadden het voorzien op de installaties in Meerbeck. Hun thuishaven was Mildenhall (Suffolk). Tussen 0.39 en 02.30 uur werd door de Luchtbeschermingsdienst luchtalarm gegeven: ‘Voortdurend overtrekken, op grote hoogte, van vele vijandelijke vliegtuigen, vliegend van west naar oost.’ Er is veel afweergeschut en schijnbaar met succes, want er worden in totaal acht toestellen gesignaleerd, die in diverse richtingen buiten Tilburg brandend neerstorten.

Hierdoor ontstaat er bij de Luchtbeschermingsdienst enige verwarring. Binnen een tijdsbestek van ca. 30 minuten vallen acht vliegtuigen naar beneden, die volgens de peilingen alle buiten de gemeentegrens zijn neergekomen. Om 02.40 uur deelt de Luchtbeschermingsdienst in Dongen mee dat op het grensgebied van Dongen en Tilburg een vliegtuig is neergestort. Dongen zal deze zaak onderzoeken. Een arts en een geestelijke zijn reeds onderweg naar de plaats van het ongeval, de Dongenseweg, nabij Sluis II. De Tilburgse politie wordt verzocht eveneens een onderzoek in te stellen. Al vrij snel komen er berichten dat er vliegtuigen zijn neergestort in Wijk en Aalburg, Loon op Zand en in Dongen. Om 06.20 uur deelt de waarnemend officier van politie mee dat agenten geen vliegtuig op Tilburgs grondgebied aangetroffen hebben.

Tien minuten later kwam vanuit Dongen de mededeling, dat een Engels vliegtuig is neergekomen tussen Sluis II en de brug in Dongen. Het toestel is geheel uitgebrand. Het onderzoek stagneert. Veel tijd heeft men trouwens ook niet, want om 8.03 uur wordt opnieuw luchtalarm gegeven. Drie groepen van ca. 60 vliegtuigen vliegen van west naar zuidoost. In de richting van Loon op Zand wordt een brandend vliegtuig waargenomen. Pas ‘s avonds rond 21.00 uur worden de aantekeningen betreffende de gecrashte vliegtuigen nader besproken. Men kwam tot de volgende opsomming:

 • 01.17 uur, 1e vliegtuig, richting zuid, achter Goirle;
 • 01.35 uur, 2e vliegtuig. richting Udenhout;
 • 01.40 uur, 3e vliegtuig, richting oost, achter Oisterwijk (Boxtel);
 • 01.43 uur, 4e vliegtuig, richting noord-west, achter Dongen;
 • 01.43 uur, 5e vliegtuig, richting oost, nabij Udenhout;
 • 01.45 uur, 6e vliegtuig, richting Dongen-’s Gravenmoer;
 • 01.45 uur, 7e vliegtuig, richting noord-oost, Loon op Zand;
 • 02.00 uur, 8e vliegtuig, richting noord-oost, Loon op Zand

Het bericht uit Dongen zou betrekking kunnen hebben op vliegtuig nr. 4 of vliegtuig nr. 6. Het is echter niet vast te stellen dat één van deze vliegtuigen op Tilburgs grondgebied terechtgekomen is. Ook het politieonderzoek kan dit niet bevestigen. De volgende dag, 22 juli, komt er meer duidelijkheid. Op de politiepost Noorderpark wordt een voorwerp afgegeven dat vermoedelijk afkomstig was uit een vliegtuig. Het voorwerp is gevonden in de buurt van de Dongensekanaaldijk. Vanuit Dongen komt om 09.30 uur de mededeling dat op Tilburgs gebied zes lijken gevonden zijn van Engelse piloten en één lijk op Dongens gebied. De Duitsers moeten reeds lang op de hoogte zijn geweest, want de lijken zijn inmiddels door hun vrijgegeven. De Lancaster is neergekomen tegen de kanaaldijk, nabij de Haansche Hoef, te bereiken via het café ‘De Uiterste Stuiver’.

De Tilburgse politie gaat opnieuw op onderzoek uit. Om 13.45 uur deelde de hoofdwachtmeester mee dat hij met een patrouille in Dongen is aangekomen en dat er vier lijken aangetroffen zijn op Tilburgs gebied. Hij verzoekt om vier kisten alsmede tien personen om behulpzaam te zijn met het bergen van de lijken. Door de Luchtbeschermingsdienst wordt eerst contact opgenomen met de Ortskommandantur met de vraag of deze aangelegenheid wel door de Luchtbeschermingsdienst moet worden afgewerkt. De Duitsers zijn schijnbaar ook niet geheel op de hoogte: men wil zich eerst in verbinding stellen met de Fliegerhorst in Gilze Rijen. Pas om 15.45 uur krijgt de Luchtbeschermingsdienst opdracht om de lijken te bergen. Om 16.15 uur arriveert ondercommandant Mohrmann van de brandweer met een wagen van de bosbrandweer op de plek des onheils met vier lijkkisten en tien manschappen. Nadat de lijken geborgen zijn ontdekt men onder de wrakstukken echter nog twee lijken. Door benzinegebrek wordt besloten om in Dongen nog twee lijkkisten te halen. Na aankomst in Tilburg zijn de slachtoffers in opdracht van de Ortskommandant begraven aan de Gilzerbaan.[4]

Graf en plaquette

Francis Donald Brandom is begraven op de Algemene begraafplaats aan de Gilzerbaan te Tilburg, vak B, rij 2, graf 55. Ook wordt hij herdacht op zijn school in Enfield. In de hal van de Enfield Grammar School hangt een plaquette met alle namen van tijdens de oorlog omgekomen scholieren. Francis zijn achternaam wordt hier juist benoemd: Brandom.

Behalve Brandom kwamen om bij dezelfde crash: John Joseph Chigwidden, Reginald Ivon Lewis, Edward Albert O'Connor, Alan Leslie Smith, Jack Spencer en Frank Charles Montgomery. Spencer wordt op Dongens grondgebied gevonden en is daarom in Dongen begraven; Montgomery is later herbegraven op het Canadian War Cemetery in Bergen op Zoom.

Externe links

Noten

 1. Bron: Servicerecord F.D. Brandon, Ministry of Defence U.K.
 2. Bron: National Archives London. 622 squadron operational record book mei, juni en juli 1944.
 3. Bron: National Archives London. 622 squadron summary of events mei, juni en juli 1944.
 4. Bron: G. Kobes, De Tilburgse Koerier,19 oktober 1989.