Brabant-Collectie

BalkTiu.jpg

De Brabant-Collectie is een unieke verzameling over heden en verleden van Brabant. De collectie telt onder meer zo'n 15.000 foto's, prenten, kaarten, tekeningen en aquarellen en 20.000 ansichtkaarten. De verzameling kaarten bevat veel unieke en bijzondere stukken. Ook bijna 1.000 handschriften en circa 2.000 oude brieven behoren tot de collectie. Bijzonder zijn de bijna 20.000 oude drukken van vóór 1851, waaronder een kerncollectie van 1.000 Brabantse drukken van vóór 1801.

Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen

De collectie is voortgekomen uit het in 1837 in 's-Hertogenbosch opgerichte Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant. Dat werd opgezet na de herwonnen provinciale zelfstandigheid en had tot doel “de bevordering van kunsten en wetenschappen in het algemeen en meer in het bijzonder in de Provincie Noord-Brabant”. Nadat het genootschap in zwaar weer belandde, nam de provincie in 1986 de bibliotheek en het prentenkabinet over om die vervolgens onder beheer te brengen van de bibliotheek van de toenmalige Katholieke Universiteit Brabant. De Brabant Collectie heeft daarnaast enkele bijzondere collecties van kloosterordes in beheer, afkomstig van de voormalige Theologische Faculteit Tilburg en nu in het bezit van de UB (universiteitsbibliotheek) van Tilburg University. Ook beheert men de door de UB in 2014 verworven kinderboekencollectie Buijnsters-Smets (afbeelding)

Parelkinderboeken.jpg


Bijzondere bezittingen

Tot de bijzondere bezittingen van de Brabant Collectie behoren onder meer 1632 vintage prints van de Brabantse fotograaf Martien Coppens, en (sinds 1983) ook de Roman-Visscher-kaart. Deze bijzondere wandkaart van het hertogdom Brabant van Zacharias Roman (1595-ca. 1675) en Nicolaas lohannes Visscher (1618–1679), getiteld Ducatus Brabantiae novissima descriptio per Nicolaum Ioa. Visscherum, is het belangrijkste cartografische overzichtswerk van Brabant uit de 17e eeuw en een bijzondere kunstuiting uit de Gouden Eeuw. Het exemplaar is de meest volledige tot nu toe bekende kaart en daardoor cultureel van onschatbare waarde.