Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Boxs & Zn., Wed.

Is onderzocht door Kleijberg, Claudy.


Wed. Boxs & Zonen
Boxs, Wilhelminapark nr. 28.jpg
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek
Vestigingsadres Wilhelminapark 28

(K. No. 100 en 101)

Datum oprichting 01-01-1878
Datum opheffing 1908
Eigenaars / oprichters Willem J. Boxs; Diederik J. F. Boxs
Familieverbanden Broers
Herkomst eigenaars / oprichters Tilburg,

Ouders komen uit de omgeving Apeldoorn

Innovatieve aspecten Locomobiel

Algemene omschrijving

De broers Willem en Diederik Boxs waren voornamelijk werkzaam in de Verzekeringenbranche. In 1878 vroegen zij vergunning voor het oprichten van een wollenstoffenfabriek, met als handelsnaam Weduwe Boxs & Zonen. De fabriek stond achter het woonhuis van Willem Boxs, aan het Wilhelminapark 28.

De vennootschap was voor onbepaalde tijd en beide vennoten hadden de handtekening der firma. Indien één der vennoten zou opzeggen, werd de vennootschap beëindigd ultimo december van het jaar van opzegging.

BOXS en Zn, Wed. Bouwtekening.jpg


De fabriek werd geheel op stoom gedreven door middel van een stoommachine, vermogen 6 pk en stoomketel geschikt voor een verwarmingsoppervlakte van 8 m², met als doel het fabriceren van wollenstoffen en tevens handel met alles wat hiermee in verband stond.

In 1880 werd er een ruimte bij gebouwd, met functie van machinekamer. Hierin werd een verticale locomobiel geplaatst, 4 pk vermogen.

In totaal werken er 17 mensen waaronder 5 kinderen.

In 1908 overleed Willem Boxs die als enige familielid was overgebleven. Geen van allen hebben voor nageslacht gezorgd. Alle bezittingen werd verkocht via een openbare verkoop.

Gezinskaarten

Opmerkingen

 • Willem J. Boxs is naast fabrikant, hoofdagent levensverzekering. Hij bleef ongehuwd en woonde samen met zijn eveneens ongehuwde zuster Bernarda Gerarda Boxs, aan het Wilhelminapark 28.
 • Diederik Boxs was naast fabrikant ook werkzaam als verzekeringsagent bij Begrafenisfonds Ziekenfonds te Utrecht met als directeur dhr. A. Ingenegeren.
In 1878 huwde Diederik Boxs Geertruida Hendrica Van Schaick, zij was de weduwe en erfgename van A. Ingenegeren, met wie zij samen negen kinderen kreeg.
 • Haar zoon Willem Pieter Ingenegeren was directeur van Maatschappij tot uitkering bij overlijden en trad op als gemachtigde voor zijn moeder. Hij woonde in Utrecht.
 • 27 augustus 1883 Oprichting NV Levensverzekering-maatschappij Utrecht
Maatschappelijk kapitaal van fl 250.000 (250 aandelen á fl 1000,-).
 • In het kapitaal werd voor 25 aandelen deelgenomen door Geertruida Hendrica Van Schaick, echtgenote van Diederik Boxs en 25 aandelen voor zoon Willem Pieter Ingenegeren voor hemzelf en als gemachtigde van G. H. Van Schaick.
Boxs, Diederik.jpg
 • Diederik Boxs overleed na een langdurige ziekte; er verscheen een artikel in de Nieuwe Tilburgsche Courant op 07 juni 1891
 • W. J. Boxs en Gerritje van Maanen, de ouders verhuisde naar Tilburg. Zij zijn afkomstig uit de provincie Gelderland, omgeving Apeldoorn. Vader W. J. Boxs Senior was in dienst van de overheid.
 • Op 25 november 1833 werd hij benoemd door de Koning van Holland, tot solliciteur voor :het arrondissement 's-Hertogenbosch.

Bronnen

 • Johan Adriaan van Meurs Jzoon Junior,:Minuutakriaanten, 1827, 115, inv. 180, blad 113,115.
 • Nederlandsche Staatscourant 27-08-1883
 • Notaris van de Mortel akte 17 april 1878
 • Nederlandsche staatscourant 20-04-1878
 • Adresboek 1902